Spectatori puţini la Festivalul de Comedie

Spectatori puţini la Festivalul de Comedie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deschiderea festivalului s-a făcut cu jumătate de sală goală *

Imaginea lui Mihai Mihail. Şi toată sărbătoarea şi atmosfera fascinantă pe care a reuşit să le creeze la ediţiile anterioare ale Festivalului de Comedie de la Galaţi. Toate acestea m-au bântuit  sâmbătă seară, când gongul ediţiei de anul acesta s-a auzit destul de slab. Poticnit de criză. 

Şi nu mă refer aici la fondurile puţine, alocate târziu de primărie. Trist a fost să constaţi că a intrat în criză comedia. Spectatori puţini. Foaierul aproape gol, la ora la care în alţi ani nu mai aveai loc să arunci un ac.

Nu mai vor gălăţenii să râdă? Ar fi venit în număr mai mare dacă festivalul ar fi debutat cu o piesă nouă? Cine poate spune exact? Cert este că nici măcar toţi actorii gălăţeni nu au venit să se bucure de sărbătoarea lor şi să-şi susţină colegii care au jucat în prima seară „Afacerea Protar (Ultima oră)”, în regia lui George Motoi.   

Presa e de vină? Nu!

Alt lucru pe care vi-l putem spune cu certitudine e faptul că festivitatea de deschidere s-a desfăşurat cu sala pe jumătate goală. Până să înceapă piesa, s-a mai adunat ceva lume, dar atmosfera tot neprietenoasă a rămas, deşi însuşi primarul Dumitru Nicolae şi viceprimarul Mircea Cristea au ţinut să onoreze cu prezenţa festivalul.

Se pare că directorul teatrului, Vlad Vasiliu, a făcut criză de isterie, altfel nu ne putem imagina de ce în discursul de deschidere a ţinut să facă precizarea că sala este goală din cauză că „s-a scris în ziar că începe la 19.30”.

Am acceptat să fim arătaţi cu degetul ca fiind cei din cauza cărora nu se strâng bani la bugetul teatrului, când directorul ne-a anunţat că nu vom mai avea gratuitate la premiere, ci „bilete de favoare” (în condiţiile în care niciodată pentru promovarea spectacolelor ziarul nostru nu a cerut niciun leu).

Sau atunci când pentru festival, a fiecărui ziar sau televiziune i s-a înmânat o singură acreditare cu un singur loc, deşi este bine ştiut că se lucrează într-o echipă de doi (jurnalist şi fotograf sau cameraman).

Nu acceptăm, însă, să ni se impute faptul că ne-am informat greşit cititorii. Spre ştiinţa domnului director Vlad Vasiliu, programul festivalului a apărut în ziarul nostru corect şi pe un spaţiu destul de generos.

Cum nu a precizat numele publicaţiei unde s-ar fi făcut greşeala, ne-am informat şi ce au scris colegii noştri. Unii nu au găsit de cuviinţă să amintească deloc evenimentul, iar alţii au publicat orele exact, aşa cum apar ele în programul oficial.  

Maraton pentru juriu

Pe lângă transformarea festivalului de comedie într-unul de teatru al absurdului, deoarece sărbătorim 100 de ani de la naşterea lui Eugen Ionesco, s-au mai înregistrat şi alte noutăţi la ediţia a XXI-a.

Juriul a fost ales din public, pentru că nu au existat fonduri pentru unul format din profesionişti. După un maraton de jumătate de oră, timp în care s-au extras bilete cu locurile din sală, s-a completat un număr de şase „juraţi”.

În condiţiile în care locurile nu erau toate ocupate, operaţiunea s-a dovedit destul de dificilă. Mai ales că şi dintre cei prezenţi, mulţi nu au dorit  sau nu au putut să facă parte din juriu.

Una peste alta, e bine că s-au găsit totuşi fondurile pentru continuarea acestei manifestări culturale care şi-a căpătat în anii din urmă statut de tradiţie. Aşa cum spunea directorul festivalului, Marius Zarafescu, astfel de manifestări dau teatrului organizator dinamism, trupa căpătând ambiţii profesionale prin înscrierea ei în circuitul instituţiilor culturale de elită.

Sperăm ca în serile următoare gălăţenii să aibă parte de atmosferă de sărbătoare, iar comedia să sfideze criza.  

Programul de astăzi al Festivalului de Comedie

Astă seară, în cadrul festivalului sunt programate trei evenimente.  Vor avea loc două spectacole ale Teatrului „George Ciprian” din Buzău: de la ora 17.00, „Inimă de boxer” de Lutz Hubner, în regia Marei Paşici şi de la 19.30 – „Victoria şi Sirena” de Alexandr Galin, în regia Dianei Lupescu.

Între cele două piese, la ora 18.30, va avea loc lansarea cărţii „Pribeag prin viaţa mea”, de Constantin Codrescu.

Explicaţie foto: Puţinii spectatori prezenţi la deschiderea festivalului

Citit 865 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.