CRONICĂ DE CENACLU | Galaţi, personaj principal

CRONICĂ DE CENACLU | Galaţi, personaj principal
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Seara de vineri a debutat cu un moment de reculegere în memoria profesorului şi criticului literar Constantin S. Dimofte. Pentru unii dintre colegii de cenaclu, domnia sa a fost un mentor, un pedagog literar, în sensul cel mai înalt al cuvântului. Dumnezeu să îl odihnească! În sufletele noastre va rămâne omul care ne-a iniţiat în tainele adevăratei literaturi.

Şedinţa de cenaclu a continuat cu o piesă de teatru marca Victor Cilincă. Proaspăt premiat cu titlul de Cetăţean de Onoare, autorul este un Mare Îndrăgostit de oraşul Galaţi. Încearcă să-i redea farmecul de odinioară, readucând la lumină personaje faimoase, care astăzi sunt... nume de străzi. Dar o piesă tematică are pretenţii specifice, nu toate înţelese sau gustate în cadrul unui cenaclu literar.

Personajul principal Galaţi e nelipsit din ultimele cărţi ale lui Victor Cilincă. Realizate bine personajele, cu particularităţile de limbaj. Îmi place umorul. (Ioan Gh. Tofan)

Victor Cilincă are un cult al oraşului Galaţi, e Cetăţean de Onoare. Spre supărarea mea, nu am regăsit replicile tăioase din piesele care nu sunt tematice. Oferă informaţii prin replici. L-aş sfătui să renunţe la unele expresii neaoşe. (Ion Avram)

Prin limbaj vrea să dea o atmosferă de autenticitate, dar e un pic greoi. Ar fi greu şi pentru actori. Ar putea adopta limbajul de astăzi. (Simona Toma)

Îmi place titlul! Sfârşitul este emoţionant. E filmic. Reuşeşti să vezi reacţiile personajelor. Văd şi afişul deja. (Carmen Neacşu)

Victor e victima propriei rigurozităţi. E un bun documentarist, e atent la detalii, dar parcă ansamblul nu mai are acelaşi farmec. Poate, recitită, aş vedea-o altfel. (Marius Grama)

N-are cum să nu fugă mintea la "Titanic Vals" sau la "Gaiţele". Victor e prizonierul, în sens frumos, al acestei perioade vechi şi nealterate. Poartă stindardul Galaţiului prin ceea ce scrie. E o documentare exactă. (Nelu Păcuraru)

E mai legat acest fragment decât cel citit acum două luni. Replicile sunt mai legate şi are mai mult miez. (Marius Chiru)

Pare prins între proză, documentare şi piese de teatru. (Adi Secară)

Vineri, 23 februarie, orele 18.00, ne vom întâlni la librăria "Donaris", acolo unde managerul site-ului "Bookhub.ro", Nona Rapotan, alături de profesorul şi traducătorul Doru Căstăian, îl va prezenta pe Cristian Fulaş, cu volumul de proza scurtă "Cei frumoşi şi cei buni".

Citit 1552 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Februarie 2018 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.