Curat spectacol-eveniment. ”Caterinci” magice, care te aruncă din râs în plâns!

Curat spectacol-eveniment. ”Caterinci” magice, care te aruncă din râs în plâns!
Între maestul Woland şi vtăjitorul din Oz, Gant, interpretat de Cristian Gheorghe
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Sâmbătă, 24 februarie, mergeţi în Sala Mare a Teatrului „Fani Tardini”! Spectacol rar (nu că am fi avut premiere proaste nici până acum)! Premieră pe ţară, spectacolul-eveniment, strălucitor pe orice scenă din Occidentul mofturos: „Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant”, a scoţianului Anthony Nielsen. Regia: Dragoş Alexandru Muşoiu, care ne-a obişnuit cu opţiunile lui repertoriale subtile”, scria deja criticul Doina Papp. Joacă de parcă s-ar juca, cu poftă, formidabili şi „nebuni”, Cristian Gheorghe, Oana Mogoş, Ionuţ Moldoveanu şi Vlad Volf. Muzica, compusă de gălăţeanul Eugen Dan Drăgoi. Spectacol în tentă bufă, cu umor penetrant şi cinic, à la Jarry, absolut neaşteptat!

Pornind de la un personaj real, Gant, patronul teatrului, interpretat de Cristian Gheorghe, e un vrăjitor din Oz, un Creator, poate un maestru Woland. Pe gong, gong real, scrie „Gong”. Cortinele strălucesc. Decorurile atârnă din Cer. Realism magic destul: un dop în cap te poate vindeca de dragoste? Biserica va considera  sinucidere dacă ţi-l scoţi singur, sau poţi ruga pe cineva? Întâmplări în Roma, Sicilia, într-o fumătorie londoneză de opiu (Gant, ciudatul, cel real, era un înrăit opioman!) în Nepal sau în imaginarul Ţinut al orelor târzii din noapte (poezia numelor mi-l evocă şi pe Carl Sandburg şi a sa Ţară Rutabaga, iar traducerea acestui text, realizată chiar de regizor, este excelentă, chiar şi în cele câteva versuri clasice! Povestea fetei cu obrazul ciuruit de coşuri nu e cu nimic mai prejos de povestea Erendirei lui  Marquez. Farsă perfectă: Vlad şi Ionuţ în roluri de fete, sau în rol de coşcogea… coşuri - cele de pe faţa fabricantei…  biologice de… perle perfecte. „Trebuie să fie odihnitor să ştii că nimeni nu te-ar atinge”, spune „sora” Vlad fetei ciuruite de coşuri, jucată de Oana, care apoi devine un adevărat om de gumă în rolul gingaşului ursuleţ de turtă dulce - Ursul ceştilor de ceai imaginare, care te trimite parcă la Pălărierul Nebun. Aici se poate şi plânge niţel în sală, ascultându-i glasul incredibil, admirându-i candoarea. Chiar şi acolo unde te întâmpină o remarcă greţoasă, imaginaţia debordantă a autorului vine cu tona de râs peste tine! Rare replici dure, nu vulgare. Costume de podium imaginar: cel fascinant al lui Cristi, în rolul lui Gant - nebun, soldat, poet şi călător, om de scenă („Adevărul nu poate intra decât printr-un cal troian”, spune el), dar şi în costumul Duhului care alungă gândul (aduce lapsus actorilor!). Îţi înhaţă privirea decorul ruginit de circ-teatru vodevil-flaşnetă gigantică. Amănunte: uite perlele pe aţă, în marele candelabru sau se rostogolesc, mici, apoi cât o minge, ba chiar enorme, iar scenografa-arhitectă, minuţioasă, ar mai fi plantat, zice, astfel de surprize. Costume neaşteptate, hilare, halucinante, care îşi joacă singure hazul. Desene circăreşti pe faţă. Trapele scenei, ba şi alte trape, inventate odată cu o supra-scenă, fac scena să mişune!  Şi, mamă, ce muzică! Îţi intră tiptil în toată fiinţa şi nu mai iese o vreme. Rar vezi atâtea bisuri la aplauze precum cele de sâmbătă 17 februarie, la extraordinara premieră pe ţară a unui spectacol care, sunt sigur, poate avea succes în festivaluri! Măcar în ţară!

În galeria foto, 1 - Gingăşie, neaşteptat, umor, nebunie. În fotografia, actorii Oana Mogoş, Vlad Volf; 2 - Gingăşie, neaşteptat, umor, nebunie. În fotografia, actorii Oana Mogoş şi Cristian Gheorghe:

Citit 2224 ori Ultima modificare Vineri, 23 Februarie 2018 12:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.