Salon internaţional de fotografie şi ateliere live

Salon internaţional de fotografie şi ateliere live
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Până pe 3 martie, la Galeria de Artă "N. Mantu" va fi deschisă o expoziţie inedită pentru Galaţi, care se vrea prima ediţie dintr-un eveniment care va deveni tradiţie. Patru fotografi gălăţeni - Sorin Frăsina, Adrian Mociulschi, Cornel Gingăraşu şi Andrei Iliescu - au organizat cu finanţare proprie Expoziţia internaţională de artă fotografică - 2018, care are ca scop promovarea lucrărilor care sunt realizate de fotografi remarcabili la nivel mondial.

"Am dorit să facem ceva pentru comunitatea fotografilor din Galaţi şi pentru oraş. Am reuşit să convingem să ne trimită lucrări oameni cu greutate în domeniul fotografiei, care iau bani mulţi, de regulă, pentru a fi expuşi în asemenea saloane. Pentru noi, au venit pro bono", ne lămureşte unul dintre organizatori, Cornel Gingăraşu.

Lista celor care expun fotografie de artă la Galeriile "Mantu" este destul de lungă. Din alte ţări au lucrări Tony Melvin (Canada), Willem Kuijpers (Olanda), Kerstin Kuntze (Germania), Brett Walker (Marea Britani) Giovanni Vidotto (Canada), Andrei Yanko (Rusia), Lia Itani (Franţa), Dina Bova (Israel), Tudor Cucu, Iulia Cîrstea (ambii România-SUA) Leymi Gutierrez (SUA), Massimo Margagnoni (Italia). Din România ce participă Sorin Frăsina, Andrei Iliescu, Răzvan Jinga, Adrian Mociulschi, Cornel Gingărasu, Simona Andrei şi Arthur Antoniu.

Interesant este că pe parcursul celor două săptămâni de expoziţie au fost programate o serie de evenimente, workshop-uri, prezentări de fotografie pe televizor, la care au fost invitaţi să ia cuvântul atât fotografi, cât şi psihologi, artişti plastici sau oameni de litere.

"Ne-am dorit să fie o apropiere dinamică de public şi de comunitatea fotografică gălăţeană, am venit cu lucrări ale unor fotografi de valoare, care ne-au împărtăşit şi ne vor împărtăşi din experienţele lor. Dacă, la primul atelier, am avut moderator, care a invitat pe rând pe cei prezenţi să ia cuvântul, la următoarele se va vorbi liber. Luni, 26 februarie, vor fi iar proiecţii de fotografie, iar miercuri, pe 28 februarie vom prezenta lucrările a trei fotografi, Tony Melvin din Canada, Willem Kuijpers din Olanda şi Sorin Frăsina, care se întâlnesc anual la diferite ateliere, printre care cele în care sunt fotografiate ritualurile de trecere din Mexic sau Sicilia. Sunt lucruri spectaculoase, oamenii acolo se costumează, au cagule şi măşti şi se pare că obiceiurile sunt transmise de pe vremea inchiziţiei", ne mai spune Cornel Gingăraşu.

Citit 2519 ori Ultima modificare Vineri, 23 Februarie 2018 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.