Buzăul comediei cinstite - „Victoria şi Sirena”

Buzăul comediei cinstite - „Victoria şi Sirena”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comedie adevărată. Asta au oferit luni seară actorii Teatrului „George Ciprian” din Buzău spectatorilor gălăţeni prezenţi la cea de-a treia zi a Festivalului de Comedie. „Victoria şi Sirena”, de Aleksandr Galin, în regia Dianei Lupescu, prezentă, de altfel, şi pe scenă, alături de Valeria şi Virgil Ogăşanu, e genul de piesă pentru care s-au inventat festivalurile de comedie.

Spectatorii, din nou destul de puţini în comparaţie cu calitatea actului artistic, au râs cu poftă la aproape fiecare replică rostită sau nerostită. Comicul de situaţie se împleteşte perfect cu comicul de limbaj, cu mimica actorilor şi mai ales cu fineţea ironiei textului, excelent tradus de Tudor Steriade.

Victoria (Valeria Ogăşanu) e o femeie părăsită de soţ, cu o mulţime de frustrări, pe care le realizează, dar pe care încearcă din răsputeri să le controleze cu demnitate. E profesor universitar doctor inadaptat la economia de piaţă post-sovietică.

Sirena (Diana Lupescu) e opusul. Trecută şi ea de prima tinereţe, cu aceleaşi frustrări, dar pe care şi le îneacă în vodcă, Sirena este creaţia-tip a capitalismului. E patroană de agenţie imobiliară, are bani şi îşi permite să angajeze un profesor universitar să o înveţe engleză.

Prima parte a piesei defineşte relaţia dintre cele două personaje, între care se leagă o prietenie ciudată, bazată tocmai pe neîmpliniri.

Konstantin (Virgil Ogăşanu) completează imaginea unei societăţi moscovite în care valorile sunt răsturnate. Profesor universitar doctor şi el, ajunge să tundă fox-terrieri pentru un ban în plus. Aşa şi ajunge să le cunoască pe Victoria şi Sirena.

Din cauză că Sirena încurcă numerele de telefon de la mica publicitate, îl cheamă pe Konstantin acasă, crezând că a apelat la un gigolo. Aici apare comicul de situaţii, excelent speculat în piesă.

Trei actori mari, care au oferit publicului gălăţean o prestaţie generoasă, plus un text de o subtilitate rară fac din piesa „Victoria şi Sirena” o reprezentaţie de calitate, una dintre cele mai bune din actuala ediţie a Festivalului de Comedie.

Citit 638 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.