Două drame şi o comedie, la Teatrul Fani Tardini

Două drame şi o comedie, la Teatrul Fani Tardini
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Două drame - "Pelicanul" şi "Năpasta" - şi o  comedie - "Îmblânzirea scorpiei" - sunt programate în acest sfârşit de săptămână la Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

Teatrul Dramatic îi aşteaptă, astăzi, pe gălăţeni la piesa "Pelicanul", de August Strindberg, în regia lui Cătălin Vlad Vasiliu, de la ora 19.00, în Sala "Studio". Vor urca pe scenă, pentru a da viaţă personajelor, actori îndrăgiţi: Ana Maria Ciucanu, Ciprian Braşoveanu, Flavia Călin, Ştefan Forir, Liliana Lupan. Scenografia îi aparţine plasticianul Daniel Divrician, de la Teatrul "Cocuette" din Bucureşti, iar muzica este compusă de gălăţeanul Costas Ivanov.

Piesa este "o operă importantă pentru dramaturgia mondială", iar actorii dau totul din ei. O poveste cinică de familie, în care o mamă îşi neagă instinctul primar, fiind concurenta propriei fiice pentru acelaşi bărbat, care îi devine ginere şi amant. Povestea unor tineri cu o copilărie chinuită, în frig şi foame.

Sâmbătă, 24 martie, tot de la ora 19,00, se va juca "Năpasta", singura dramă a lui Caragiale. Piesa a fost jucată, încă din timpul vieţii maestrului, şi la Berlin, la "Secessions Theater", sub titlul "Anca", de la numele puternicului personaj feminin central. A avut premiera la Iaşi, în 1890, fiind primită însă "cu răceală" de un public, desigur, snob şi franţuzit. Cu o atmosferă încărcată de tensiune, cu germenii urii şi disperării plutind în aer, "Năpasta" este şi astăzi foarte puţin jucată. De aceea, montarea gălăţeană are un merit special. Ca şi nuvela "O făclie de Paşti", dramatizată la Paris, piesa are forţa unei tragedii antice şi realismul modern al zilelor noastre, cu o cunoaştere exactă a limbii. Distribuția: Lucian Pînzaru, Florin Toma, Vlad Vasiliu, Tamara Constantinescu.

Duminică, de la ora 19,00, se va juca "Îmblânzirea scorpiei", spectacol în regia lui Ion Sapdaru. E un spectacol  în care publicul nici nu simte când trec cele două ore de joc. Distracţia începe încă înainte de tragerea cortinei, când Katarina, "îndărătnica" (Oana Preda, care chiar ajunge la performanţă artistică, dar şi fizică), îşi trage în lesă, prin sală, sora isterică, pe Bianca (Oana Mogoş), urmate de gaşca de zănateci gălăgioşi, trupă condusă de cinicul, dar simpaticul vânător de zestre Petruchio (Cristian Gheorghe). Un astfel de început nebunesc obligă însă continuarea într-un ritm infernal, ceea ce se şi întâmplă. Pe lângă cei trei actori deja pomeniţi, joacă exploziv: Lucian Pînzaru, Ciprian Braşoveanu, Florin Toma, Aureliu Bâtcă, Svetlana Friptu, Gheorghe V. Gheorghe, Carmen Albu, Ana Maria Ciucanu, Ion Moldoveanu, Răzvan Clopoţel, Ştefan Forir, Vlad Ajder, Lică Dănilă, George Breabăn, Bogdan Culeaşcă, Virgil Tăbuş, Elena Scaleţchi, Irina Bozianu, Ion Anghel.

Citit 1234 ori Ultima modificare Joi, 22 Martie 2018 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.