14 octombrie - Sfânta Cuvioasă Parascheva

14 octombrie - Sfânta Cuvioasă Parascheva
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Ocrotitoarea Moldovei şi a săracilor *

Astăzi este zi de mare sărbătoare pentru creştinii ortodocşi. Este ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, sărbătoarea care are ca punct de plecare evenimentul din 14 octombrie, Anul Domnului 1641.

În această zi, „beiul Moldovei” - Vasile Lupu - aducea în Moldova moaştele Cuvioasei Parascheva, iar primul pas al Cuvioasei pe pământ românesc a fost la Galaţi.

Sfântul odor l-a costat mult pe Domnul român, dar - în timp - darurile Sfintei Vineri revărsate asupra creştinilor au fost şi sunt inestimabile. Atunci s-a achitat „toată datoria Bisericii” Ortodoxe faţă de Poartă, plus transportul pe teritoriul otoman cu Sfintele Moaşte.

La Galaţi, Sfânta Vineri a fost primită în Biserica „Sf. Dimitrie”, locaş ridicat special în acest scop. Paul de Alep, însoţitorul şi secretarul Patriarhului Macarie de Antiohia, călător prin Ţările Române, relatează că impactul acestui eveniment duhovnicesc a fost foarte mare.

În timp, evlavia creştinilor români la Cuvioasa Parascheva a crescut, culminând în anii din urmă, când prin grija actualului Patriarh, Prea Fericitul Daniel, pelerinajele adunau la Iaşi închinători din toată ţara şi din vecinătăţi. Tradiţia se resimte şi astăzi.

Iniţial, Moaştele „Sfintei Vineri” au fost depuse în Biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi şi oferite spre închinare pe un „arc consoliv mare din marmură. În mijloc se afla racla, care, pe dinăuntru şi pe dinafară avea catifea roşie, de văluri şi ţesături de mătase brodate”...

La incendiul din 1888, Sfântul Odor a rămas neatins, iar de atunci a fost mutat în Catedrala Mitropolitană a Iaşilor. În Catedrala Galaţilor avem şi noi o părticică din veşmântul Sfintei Vineri.

Viaţa Sfintei Vineri

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul sârbesc Epivat, pe la anul 1023 şi de mică a fost crescută în credinţa faţă de Hristos. Adeseori mergea la biserică şi schimba hainele luxoase pe îmbrăcămintea zdrenţuită a  unor copii sărmani. 

A fost atrasă de viaţa monahicească şi toate zilele vieţii pământeşti a stat în  post şi rugăciune. S-a nevoit în mănăstirile din Constantinopol şi Ierusalim, iar când şi-a simţit sfârşitul pământesc, a revenit în locurile natale.

Acum se roagă pentru noi în ceruri şi ne învaţă să ne îngrijim de suflet mai mult decât de trup. Fiindcă trupul este trecător, pe când sufletul este nemuritor.

Iubitoare şi milostivă, Cuvioasa Parascheva ne aşteaptă astăzi la rugăciune în biserici, pentru că este Orcotitoarea Moldovei, a tuturor românilor săraci, dar bogaţi sufleteşte.

La mulţi ani tuturor celor care îi poartă numele cu credinţă, cu nădejde şi cu dragoste!

Astăzi, hram la Biserica „Sfânta Parascheva”

Astăzi, 14 octombrie, creştinii din municipiul Galaţi sunt aşteptaţi în biserici, în special la Biserica Sfintei Cuvioase Parascheva de la marginea oraşului, situată în vecinătatea Lacului Cătuşa.

De mulţi ani, lângă frumoasa biserică fiinţează şi un aşezământ social al Sfintei Vineri, ce asigură o masă caldă zilnic pentru aproximativ o sută de semeni necăjiţi. În această zi, părintele Ion Gologan şi ceilalţi slujitori de aici vă aşteaptă la Sfânta Liturghie.

Citit 1015 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.