CRONICĂ DE CENACLU | Amintiri de pe malul de lut al fluviului

CRONICĂ DE CENACLU | Amintiri de pe malul de lut al fluviului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Vinerea trecută, cenaclul "Noduri și Semne" a participat, în cadrul Librăriei "Humanitas" Galați, la o lansare de carte a unui coleg drag, prozatorul Ioan Gh. Tofan. "Pe malul de lut al fluviului" a strâns împreună, la masa dialogului cu autorul, generații diferite, fiecare cu propria viziune despre orașul Galați. Au fost multe momente emoționante, prilej de rememorare a unor prietenii vechi sau a unor locuri din Cetate. Galațiul nu e doar "un oraș cumplit de negustori", așa cum scria, demult, poetul Barbu Nemțeanu. Galațiul este reevaluat literar de fiecare generație de scriitori și surprins mereu într-o altă lumină.

Iată ce spune criticul literar Adi G. Secară despre cartea prozatorului Ioan Gh. Tofan: "Cele două fire narative din "Piaţa Veche", primul roman al autorului, se reînnoadă, dar acum Copilăria nu mai este aproape deloc personajul principal, ci Adolescenţa, la care se adaugă şi… călătoria aceea în Italia, ajunsă acum la a patra zi, prilej de meditaţii care pun în umbră pseudoeseul de jurnal de călătorie. Excursia capătă, încet, încet, valenţe existenţialiste: "Încordat ca un arc, nu doream să mă gândesc la nimic altceva, nici la chipul indiencei din gang care continua să mă bântuie. Nici măcar la faptul că eram un sexagenar ridicol care-şi ratase viaţa. Era îndeajuns că mi-o spuneam aproape în fiecare zi. Nu însă şi atunci. Mai mult ca niciodată trebuia să-mi trăiesc clipa". Aproape oniric, cu un umor fin, scriitorul uneşte mai multe lumi: şi aceea a filmelor sovietice, şi acelea ale neorealismului italian, dar şi magia unui film ca "La Dolce Vita", poate şi fantasticul de tip Mircea Eliade, scriitor amintit şi el în carte, toate acestea contopindu-le cu viaţa reală… Ni-l putem imagina pe Ioan Gh. Tofan, după ce citim cartea, precum personajul lui Mastroiani, în finalul filmului "La Dolce Vita", pe malul unei mări, al unei ape, pe "malul de lut" care "răsună" ca un ecou mereu în carte, împreună cu cei doi nepoţi cărora le dedică cartea… Poate chiar le citeşte din cărţile sale, dar cei doi nepoţi sunt ceva mai departe, poate chiar sunt mai mici, acum, decât ar trebui, pentru toate cele ce se întâmplă… în lumea de azi."

Vineri, 6 aprilie, orele 18,30, ne vom reîntâlni cu "Omul Vag" al lui Andrei Velea. E vorba de poeme care nu au încăput în cartea de debut. Același loc, sediul cotidianului "Viața liberă".

Citit 1017 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 12:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.