Centenarul a fost marcat cu talent, emoţie şi umor | Actorii Teatrului din Cahul au jucat la Galaţi

Centenarul a fost marcat cu talent, emoţie şi umor | Actorii Teatrului din Cahul au jucat la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La o zi după aniversarea Unirii Basarabiei cu Ţara, scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" i-a găzduit, cu sala plină, pe fraţii de peste Prut - actorii Teatrului de Stat "B. P. Haşdeu" din Cahul.

Cu prilejul Centenarului Marii Uniri, Cluburile Rotary Galaţi Donaris, Vigoris şi Cahul - o mare familie de voluntari şi filantropi, care susţin actul de cultură - au invitat la Galaţi teatrul din Cahul, cu "un spectacol ce se află pe primele poziţii în topul preferinţelor iubitorilor de teatru de satiră din Republica  Moldova": "Se caută un mincinos", de Dmitrys Psatas. Tema este foarte actuală, un parlamentar mincinos are nevoie de un secretar şi mai mincinos, iar minciunile se ţin lanţ!

Directorul teatrului din Cahul, Gheorghe Mândru, ni s-a adresat de pe scenă: "Bună seara, fraţilor! Ne pare bine, suntem nespus de bucuroşi că, iată, datorită celor trei cluburi Rotary Galaţi şi cu implicarea Clubului Rotary Cahul, a fost posibilă această deplasare, acest spectacol pentru domniile voastre".

Citindu-ne cuvintele grele de lacrămi din poetul Nicolae Dabija: "De la noi şi pân´ la voi/ ca de-aici şi pân´ la Lună/ cad zăpezi şi pică ploi,/ ca să nu fim împreună”, ne-a recitat cu emoţie regizorul Gheorghe Mândru. "Pe sub gheaţă, pe sub sloi,/ curge Prutul înapoi -/ de la noi şi pân’la voi,/ de la voi şi pân’la noi.../ De la noi şi pân’la noi." Un alt mic spectacol, de suflet românesc, al regizorului Mândru, vorbind despre durerea naţiunii noastre…

"Cu ani în urmă, peste 20, Teatrul din Cahul a mai jucat aici, pe această scenă şi vreau să mai remarc că acum, la Cahul, se construieşte un nou sediu, un nou teatru, prin programul pentru românii din afara graniţelor, prin care au fost vizate Sala cu Orgă din Chişinău, Muzeul de Istorie Chişinău şi teatrul nostru, cu sprijinul Guvernului României. Trăiască România, trăiască toţi românii!", a adăugat Gheorghe Mândru.

Vechiul teatru s-a năruit din pricina pânzei freatice şi România a oferit un credit nerambursabil de 800.000 de euro pentru ridicarea unui nou sediu, iar lucrările ar putea fi terminate în acest an.

Evenimentul venea imediat după marcarea, la Cahul, a Unirii Basarabiei cu Ţara, de data aceasta prin aportul unor cunoscuţi gălăţeni care au trecut acum Prutul: actorul Vlad Vasiliu şi cantautorul Săndel Spînu, alături de coriştii Liceului Teologic din Roman şi de actori basarabeni, "într-un spectacol de excepţie". Eveniment organizat de Teatrul "Haşdeu" în parteneriat cu Primăria Municipiului Cahul şi Episcopia Basarabiei.

Un spectacol bisat

Piesa lui Dmitrys Psatas (1907-1979), faimos dramaturg modern satiric, a fost regizată de Maestrul în Artă Mândru. Psatas a strălucit şi ca  jurnalist. Este şi autor al cărţilor "Justiţia e în toane bune" şi "Justiţia nu e în toane bune". Piesa jucată acum a fost montată şi la Teatrul "Fani Tardini", în 1964.

În 2006, la Gala Premiilor UNITEM, regizorul Mândru cucerea, cu această montare, Premiul pentru cel mai reuşit debut în regie, iar Oleg Mereoară - Premiul pentru cel mai bun rol masculin secundar (Vlad Mihalcean, în distribuţia de atunci, primea Premiul pentru cel mai bun rol masculin principal).

Actorii au fost prezentaţi în finalul spectacolului, după mai multe bisuri. Personajul central, Theodo, "mincinosul cu talent", căruia "i se închină toţi judecătorii, nemaivorbind de avocaţi", a fost ovaţionat în persoana formidabilului actor Oleg Căşuneanu. S-a râs mult şi au fost aplaudaţi actorii - îi scriu în ordinea prezentării de către regizor: Viorica Leonte, Constantin Mocanu, artist emerit Rodica Ciobanu - a jucat cu energie rolul vampei Pipiţa, artist emerit Ion Furnică - mafiotul violent, artist emerit Tudor Andriuţă - parlamentarul Candid (vorba vine!), cu un joc nuanţat Maria Ciobănică - subretă, artist emerit Oleg Mereoară - cu o prezenţă plăcută naturală, Mihai Ţăruş - un bodyguard laş simpatic şi, în rolul soţiei parlamentarului, maestra în arte Aurica Ţurcanu, cu un joc sigur, o prezenţă foarte plăcută, care umple atmosfera, un caracter puternic.

Citit 1176 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.