Vacanţa vine cu pictură, cântec, joc şi voie bună

Vacanţa vine cu pictură, cântec, joc şi voie bună
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Tîrgu Bujor a împlinit recent un an de când a fost reinaugurată, iar activităţile de profil, cu priză în special la tineri, au fost reluate. Se vede, aşadar, că prezenţa la redeschidere a maestrului Florin Piersic a fost cu noroc. Şi chiar cu… joc, mai ales că, după încheierea anului şcolar, cei mici vor avea ocazia să petreacă o vară pe cinste, participând la activităţile ce vor fi organizate în cadrul Clubului Copiilor.

„Este un lucru bun pentru comunitate şi o bucurie pentru noi să vedem că, din nou, Casa de Cultură a început să prindă viaţă prin activităţile care se organizează acolo. Se vede astfel că investiţia pe care a făcut-o Guvernul în reabilitarea Casei de Cultură a meritat toţi banii, pentru că avem şi un spaţiu adecvat, dar există şi interes, din partea elevilor, mai ales, de a participa la cluburile de desen, muzică, dansuri care sunt organizate cu sprijinul unor îndrumători sufletişti”, ne-a spus primarul din Tîrgu Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei.

Mai trebuie spus că reîntinerita Casă de Cultură din Tîrgu Bujor a reintrat în circuitul artistic şi sub conducerea unui nou director, Adrian Zăinescu, misiunea acestuia fiind de relansa activităţile instituţiei.

„Ştiu cum arăta Casa de Cultură şi înainte de a fi renovată şi când stătea cu lacătul pe uşă… Avem acum o sală de spectacole cum în puţine localităţi sunt, inclusiv lumini, mixer de sunet, set complet de instrumente muzicale, asta pentru a nu mai spune de elementele ce ţin de confortul publicului, de la amenajarea sălii, foaier şi chiar aer condiţionat. Şi ne bucurăm că am reuşit să aducem aici spectacole de teatru, de muzică, am avut lansări de carte, expoziţii, iar bujorenii sunt tot mai interesaţi de astfel de evenimente”, ne spune directorul Casei de Cultură, Adrian Zăinescu.

Cântec, joc şi voie bună

Primul pas în relansarea activităţilor care se desfăşurau la Casa de Cultură din Tîrgu Bujor a fost reînfiinţarea Ansamblului folcloric „Bujorelul”, sub coordonarea profesoarei Tincuţa Răzmeriţă. Din ansamblu fac parte în jur de 15 fete, cu vârstele între 10 şi 15 ani – băieţii (încă) nu se înghesuie la dansuri, dar nu au intrat zilele în sac… - şi deja rezultatele au început să se facă simţite.

„Au fost multe spectacole în care fetele de la „Bujorelul” au fost prezente. A fost vorba de evenimente locale, în Umbrăreşti, Bujoru, Galaţi, dar sperăm să avem şi prima participare în ţară, ansamblul fiind invitat să participe la festivalul de folclor de la Eforie. Încercăm, împreună cu Primăria, să găsim resurse pentru a participa la acest festival, chiar dacă nu va fi tocmai uşor…”, ne-a spus directorul Adrian Zăinescu.

Cu priză la elevele care îşi doresc să deprindă tainele cântecului este şi şcoala de belcanto a îndrăgitei soprane Ana Condrea. „Doamna Condrea vine săptămânal pentru a ţine aceste cursuri, ne gândim chiar să iniţiem un teatru muzical pentru copii. În prezent avem în jur de 14 cursante şi urmează să mai vină şi alţi copii, am primit cereri multe pentru perioada vacanţei. Lecţiile de muzică, dincolo de elementele ce ţin de arta interpretativă, merg pe un repertoriu bogat, de la folclor, la muzică uşoară, dar şi din repertoriul clasic, cu arii din opere”, ne explică directorul Casei de Cultură.

Vacanţă şi culoare

Nu în ultimul rând, între activităţile cu mare căutare la Casa de Cultură sunt cursurile de arte plastice, desfăşurate sub îndrumarea pictorului Ioniţă Benea. „Domnia sa este un pictor consacrat, chiar de Zilele Oraşului Tîrgu Bujor a avut vernisajul expoziţiei „Parfum de epocă”, în care este surprins Bujorul de altădată, aşa cum l-a cunoscut şi surprins artistul, iar lumea a fost foarte încântată. Dar şi cursanţii de la clasa de pictură au rezultate frumoase, iar acest lucru s-a văzut la expoziţia „Ochi de copil”, realizată cu lucrările lor. Mai mult, au în faţă o provocare, în sensul în care ne-am propus ca anul viitor, de Zilele Oraşului, să organizăm o expoziţie cu lucrări ale copiilor care să prezinte Tîrgu Bujor aşa cum îl văd ei. Şi, cine ştie, poate cu această ocazie vom reuşi să scoatem şi un mic album cu aceste picturi”, ni se spune.

Vacanţa va veni la Casa de Cultură din Tîrgu Bujor cu canto, pictură şi jocuri, dar şi cu un curs de fotografie şi chiar cu o serie de excursii tematice la societăţi din zonă, pentru ca elevii să vadă pe viu cum se desfăşoară, de exemplu, activitatea la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru.

Nu aduce anul ce aduce festivalul

Conducerea Casei de Cultură din Tîrgu Bujor are în plan organizarea unui Festival Naţional de muzică pentru copii. „Alături de doamna Ana Condrea, ne dorim să iniţiem acest festival. Am discutat această posibilitate în câteva locuri din ţară, la Case de Cultură, Palatul Copiilor, ca să luăm pulsul. Şi lumea este încântată, rămâne să vedem cum o să rezolvăm cu cazarea participanţilor. Noi ne-am dori să organizăm un festival pe categorii de vârstă, dar şi pe secţiuni – folclor şi muzică uşoară”, ne-a declarat directorul Casei de Cultură din Tîrgu Bujor, Adrian Zăinescu.

Acest festival ar urma să vină pe calea deja deschisă de Festivalul Toamnei Bujorene. „Acesta este un festival local, cu participarea unor artişti din judeţ. Dar anul acesta am dori să facem acest festival mai mare, să fie un festival cu participare naţională. Desigur, este vorba şi de resurse aici. Am vorbit şi cu câţiva sponsori, promisiuni sunt. Rămâne de văzut cum se vor materializa şi cum vom putea să punem lucrurile la punct în ceea ce priveşte organizarea”, a precizat directorul Casei de Cultură.

E nevoie şi de spirit de iniţiativă

O variantă pentru sprijinirea activităţilor dedicate tinerilor din Tîrgu Bujor ar fi înfiinţarea unei fundaţii care să aibă în vedere acest timp de evenimente, este de părere primarul Laurenţiu Viorel Gîdei. „E vorba şi de implicarea comunităţii aici, dar ce pot să spun că, în ceea ce priveşte administraţia locală, am sprijini o astfel de iniţiativă. Se doreşte, de exemplu, reînfiinţarea echipei de fotbal a oraşului, dar şi a altor tipuri de activităţi, din zona culturii sau petrecerii timpului liber”, a precizat edilul.

Citit 2750 ori Ultima modificare Marți, 12 Iunie 2018 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.