Grecii gălăţeni sărbătoresc „Ziua Marelui NU”

Grecii gălăţeni sărbătoresc „Ziua Marelui NU”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

28 octombrie este în Grecia „Ziua demnităţii”  sau „Ziua Marelui NU”, zi în care sunt comemoraţi eroii căzuţi în lupta antifascistă şi un gest de mare curaj.

A fost în noaptea de 28 octombrie 1940: ambasadorul Italiei fasciste la  Atena l-a căutat acasă pe premierul Greciei, Ioannis Metaxas, pentru a-i impune acordul de trecere a trupelor italiene fasciste pe teritoriul grecesc, ameninţând în caz contrar cu declanşarea războiului.

Prim-ministrul grec a spus atunci doar atât: „Oxi!”, adică „Nu!”, iar dimineaţă masele populare au ieşit în stradă strigând acelaşi „Oxi!”. Într-adevăr, Mussolini a ordonat imediat războiul cu Grecia…

„Săptămâna comunităţii elene” din Galaţi va fi marcată astăzi, la Biblioteca „V.A. Urechia”, începând cu ora 16, printr-un program bogat. Comunitatea elenă gălăţeană şi Consiliul Judeţului Galaţi, în colaborare cu Biblioteca, au pregătit un program care evocă tocmai „Ziua demnităţii”, de azi.

Comunitatea gălăţeană se va prezenta, cu trecutul, cu realizările şi cu oamenii ei de vază, va fi deschisă o expoziţie de carte grecească, iar spectacolul de dansuri populare tradiţionale greceşti va încheia ziua.

Amintim şi că, în memoria eroilor eleni, duminica trecută a fost oficiat, de către părintele Constantin Stoica, la Biserica Grecească, un Te Deum, ceremonie la care au participat membrii comunităţii.

În fotografie, generalul Metaxas, premierul reformator

Citit 1104 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.