Centenarul a prins viaţă prin dans popular [Proiect cultural]
Foto: Ioana Scholler

Centenarul a prins viaţă prin dans popular [Proiect cultural]
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dansul popular românesc şi ingineria s-au întâlnit într-un loc magic, la Universitatea "Danubius", unde joi, 9 august, a avut loc prezentarea clipului "Dans Popular de Centenar". Simbolul anului Centenarului a prins viaţă la Galaţi pe un material alb, de 800 metri pătraţi, cusut de o singură croitoreasă, într-un apartament.

Aproximativ 200 de iubitori de muzică tradiţională românească au dansat pe ritmuri populare, în patru locuri diferite din oraş, în aceeaşi zi. Videoclipul a fost filmat cu drona, de sus, în parcarea din faţa Universităţii "Danubius", pe platoul de la Sala Sporturilor, pe Stadionul "Siderurgistul" şi în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Fiecare participant a ţinut cu mândrie deasupra capului o bulină colorată, simbol al unuia dintre punctele din logoul Centenarului.

Toţi au fost cuprinşi de emoţie când, la finalul dansului, au fost învăluiţi de un drapel de 400 de metri pătraţi. "Nu se poate exprima în cuvinte ce am trăit atunci când drapelul mi-a trecut pe deasupra capului", a spus, cu emoţie în glas, una dintre dansatoare.

Bazele proiectului au fost puse încă din luna octombrie a anului trecut, după ce Ministerul Culturii a ales logoul pentru Centenarul Marii Uniri. "Încă de când am văzut logoul am crezut că poate prinde viaţă", a declarat Virgil Tăbuş, iniţiatorul proiectului.

Virgil Tăbuş are o experienţă de peste zece ani în domeniul dansului şi nu este prima dată când organizează astfel de activităţi, în care implică mai mulţi cetăţeni ai oraşului. Împreună cu partenera sa de la "Dans Popular Galaţi", au creat primul flashmob de dans popular din România, care a avut loc pe 8 iunie 2012. Atunci, aproximativ 220 de persoane din Galaţi şi Brăila s-au unit în horă pe Faleza Dunării.

Colaborarea dintre Universitatea "Danubiu"s şi "Dans Popular Galaţi" nu este ultima. Rectorul universităţii, conf. univ. dr. Andy Puşcă, a declarat că "acest proiect doreşte să servească drept locomotivă pentru proiectele ce vor veni în anii următori". Din ce se poate dezvălui deocamdată, următorul proiect, finanţat cu fonduri europene, va fi un fel de "terapie prin dans" şi va îmbina comunicarea şi ştiinţa cu dansul popular.

Proiectul a fost realizat în onoarea Centenarului şi are ca scop redefinirea identităţii naţionale şi locale, prin îmbinarea tradiţionalului cu modernul. Astfel, cu multă creativitate, dansurile populare moldoveneşti au servit drept mijloace de comunicare a spiritului românesc printr-o coregrafie inovativă.

Citit 2125 ori Ultima modificare Vineri, 10 August 2018 14:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.