Festivalul Internaţional de Folclor ”Doina Covurluiului”. Dansuri şi cântece tradiţionale din mai multe ţări, la Galaţi. PROGRAM

Festivalul Internaţional de Folclor ”Doina Covurluiului”. Dansuri şi cântece tradiţionale din mai multe ţări, la Galaţi. PROGRAM
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Festivalul Internaţional de Folclor "Doina Covurluiului", eveniment organizat de către Centrul Cultural "Dunărea de Jos" sub egida Consiliului Judeţului Galaţi şi a Consiliului Internaţional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor, ajuns la a XIII-a ediţie, se va debuta astăzi, 9 august, începând cu ora 19,30, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.

Timp de patru zile, până duminică, 13 august inclusiv, scena în aer liber va răsuna de acordurile săltăreţe ale ansamblurilor venite din Vrancea şi Mureş, dar şi din Slovenia, Slovacia, Rusia, Cehia, Bosnia-Herţegovina, Polonia şi Republica Moldova.

La deschiderea oficială de astăzi va avea loc o paradă a celor nouă ansambluri folclorice participante, venite din ţară şi de peste hotare. Totodată, va avea loc o serie de mini-spectacole, prin care formaţiile se vor prezenta spectatorilor. Apoi, va urma spectacol de deschidere, susţinut de gazde, Ansamblul folcloric "Doina Covurluiului".

Vineri, 10 august, între orele 19,30 şi 22,30, vor avea loc spectacole (30-60 minute) cu ansamblurile din Bosnia-Herţegovina, Cehia, Slovenia şi România (Vrancea).

Sâmbătă, 11 august, în acelaşi interval orar, vor evolua formaţiile venite din Republica Moldova, Polonia, Slovacia şi Rusia.

Gala de închidere a festivalului, când pe scenă vor urca toate formaţiile participante, a fost programată duminică, 12 august, între 19,30 şi 21,30. După gală, spectatorii vor avea parte de încă o porţie bună de folclor, cu ansamblul "Hora" din Mureş, care va susţine un recital.

Despre ansamblurile folclorice participante la ediţia de anul acesta

Repertoriul ansamblului gazdă, "Doina Covurluiului", care a dat şi numele festivalului, adună comori din toate zonele reprezentative ale ţării, în jurul unui nucleu de dansuri şi cântece autentice de Covurlui. Sub bagheta şi coordonarea maestrului Ion Chiciuc, artiştii noştri ne-au reprezentat cu aceeaşi strălucire şi în sate modeste, şi pe scene ale unor mari festivaluri internaţionale de folclor.

Grupul ”Bača” a fost înfiinţat în 1945, în satul Polič, din Cehia. Vreme de mai bine de 70 de ani, ansamblul a susţinut sute de spectacole, insistând asupra autenticităţii şi "purităţii" etnice, conservând lucrările din repertoriu în forma lor străveche.

Fondat în 1982, în zona Moscovei, Ansamblul "Souvenir" este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri din Rusia. Grupul prezent la Galaţi are 35 de membri, dar echipa completă numără 250 de persoane, de diferite vârste. Programul prezentat în festivalul de la Galaţi de formaţia premiată la nenumărate festivaluri internaţionale aduce tradiţii din cinci zone diferite ale Rusiei, fiecare având costumul său.

Ansamblul artistic "Vatra Horelor" din Slobozia Mare, raionul Cahul, Republica Moldova, a fost înființat în anul 1972, pe lângă Casa de Cultură din localitate. De atunci şi până în prezent, acest ansamblu a crescut şi format mai multe generaţii de dansatori. Laureat al multor festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor, "Vatra Horelor" este adesea invitat să îşi prezinte cântecele şi dansurile în producţii radio şi TV, nu numai pentru divertisment, dar şi pentru realizarea de filme documentare.

Ansamblul "Vidovo" este format în prezent din 25 de tineri artişti. Grupul a fost fondat cu un sfert de veac în urmă şi, de atunci, poartă dansuri şi tradiţii din centrul, nordul şi sud-vestul Sloveniei pe scene din toată lumea. Cele mai importante victorii au fost repurtate la festivalurile din Zacatecas (Mexic, 2004) şi Pirenopolis (Brazilia, 2014).

"Polana" este grupul folcloric al Universităţii Tehnice din Zvolen, capital districtului cu acelaşi nume din Slovacia Centrală. Membrii grupului sunt studenţi şi angajaţi ai universităţii, cărora li s-au alăturat localnici din regiune. Formaţia completă numără peste 70 de artişti.

Fondat în 1948 în oraşul Banja Luka, "Veselin Maslesa" din Bosnia-Herţegovina era o organizaţie de tineri voluntari. În 70 de ani de activitate neîntreruptă, ansamblul a susţinut peste 6.000 de spectacole, în aproape toată Europa, în state din Asia şi Africa, dar şi turnee în Egipt, Belgia şi Marea Britanie.

Adunând cu multă pasiune comori de cântec și joc românesc, artiştii Ansamblului folcloric "Țara Vrancei" au încântat publicul peste tot - în Irak, Austria, Franţa, Italia, Belgia, Suedia, Norvegia, Ungaria, Cehia, Tarile Baltice, Republica Moldova, Grecia, Anglia, Turcia, Polonia şi Rusia.

Înființat de către Consiliul Local Ungheni (jud.Mureş) în 2003, "Hora" era la început o simplă echipă de dansuri cu tineri din localitate. Pe parcursul anilor, în ansamblu au venit şi elevi ai Şcolii gimnaziale "Emil Drăgan". Astăzi "Hora" reuneşte 120 de dansatori, din cinci categorii de vârstă.

Citit 3720 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 August 2018 10:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.