Parohia - mama săracilor

Parohia - mama săracilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* 80.000 de euro pentru viitorul copiilor sărmani * În ultimul an, pentru 35 de elevi din Galaţi - un cer mai senin *

La Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon”, organizat pe lângă biserica cu acelaşi hram din Galaţi, 35 de copii ce provin din familii sărace din municipiul nostru au intrat, în ultimul an, într-un program de întrajutorare.

„Acest proiect a fost posibil datorită unui parteneriat care există între Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Primăria Galaţi, ne-a spus părintele paroh Vasile Mogoş, coordonatorul proiectului. În acest scop au fost atrase la Galaţi importante fonduri europene, 80.000 euro, care au fost puse în slujba comunităţii”.

Trei proiecte într-un an

În Anul Sfântului Vasile cel Mare, Sfântul care a înfiinţat primele  aşezăminte sociale încă din veacul al IV-lea, la Galaţi, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian, s-au pus bazele a trei proiecte comunitare, unul dintre acestea fiind cel de la Biserica „Sfântul Spiridon”. Astfel, în continuarea liturghisirii de la Altar, preoţii şi creştinii de aici şi-au pus slujirea în sprijinul celor mai mici enoriaşi, copiii.

Răspunzând necesităţilor zilelor noastre, suma alocată din fonduri PHARE a fost utilizată de biserică pentru susţinerea unor activităţi concrete cu scopul de a mai salva câteva suflete şi a le scoate din sărăcia şi nevoile acestor zile.

Grupul ţintă al acestui proiect bisericesc este alcătuit din copii, iar obiectivul principal este cel de a preveni abandonul şcolar. De aceea, au fost asigurate rechizite şcolare, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Prin proiect, mai sunt cuprinse costurile zilnice cu alimentaţia, o masă caldă la prânz de luni până vineri. 

„Acest fapt este posibil şi sâmbăta, uneori şi duminica, ne spune părintele Vasile Mogoş, prin grija minunaţilor dăruitori pe care-i avem în parohie. Prin donaţiile şi pomenirile celor dragi, prin gesturile lor creştineşti, fireşti, reuşim să îmbunătăţim viaţa acestor copii care au dreptul la o copilărie mai senină”. 

Din amintita sumă este susţinută şi construirea centrului, aflat aproape de finalizare şi care cuprinde mai multe spaţii cu diverse destinaţii: bucătărie, sală de mese, săli de meditaţie, de lectură, un club pentru activităţi extraşcolare pentru cei 35 de copii care petrec ore bune din zi la acest centru bisericesc. 

O rază de speranţă pentru 19 familii

La activităţile centrului, am întâlnit o cunoştinţă mai veche în ale lucrului cu semenii dezavantajaţi, pe doamna Marcela Matei, asistent social. Dânsa are efectiv în atenţie toată cazuistica şi are în grijă toate durerile celor 35 de copii, ce provin din 19 familii necăjite ale municipiului Galaţi.

„Alături de preoţii de aici şi de doamnele din comitetul parohial, am încercat să întindem o mână de ajutor copiilor care provin din familii sărace cu un venit mediu pe membru de familie de maximum 465 lei pe lună, ne-a spus doamna Matei. În două situaţii am dat o şansă unor copii orfani crescuţi de bunici, dar sunt şi câteva situaţii în care am încercat să suplinim bugetul unor familii cu  patru, şase şi chiar opt copii...”

Între 25 şi 30 de voluntari

Să nu vă  închipuiţi că au fost prevăzute prin acest proiect mai mult de trei jumătăţi de normă! Astfel că mai toată activitatea este pe bazată pe voluntariat. Părintele Mogoş ne-a spus că, în acest proiect, sunt antrenaţi între 25 şi 30 de voluntari, creştini cu profesii nobile - educatori, învăţători, profesori - care şi-au pus o parte din timpul liber în sprijinul elevilor. Cei mari îşi fac programul în funcţie de pregătirea celor mici, dar şi de unele activităţi extraşcolare.

„Lunea este ziua mea de voluntariat, ne-a mărturisit doamna Elena Pătrăuceanu,  pensionară şi enoriaşă în Parohia Sfântul Spiridon, în vârstă de 75 de ani. Zilnic, până vin profesorii la pregătire, prin rotaţie, câte un enoriaş voluntar asigură supravegherea copiilor. Astă vară i-am însoţit pe cei mici într-un pelerinaj şi, de fiecare dată, întâlnirile cu copii sunt binevenite. Mie îmi dau viaţă...” 

În pregătirea celor mai mici enoriaşi din Parohia „Sfântul Spiridon” sunt îndeosebi dascăli de la Şcolile nr. 15, 16, 24 şi 28 din Galaţi, instituţii de învăţământ care au copii în acest program.  Există chiar şi un profesor care se ocupă de pregătirea lor estetică, în cadrul orelor de desen şi pictură.

Implicarea voluntarilor este bine programată, în funcţie de necesităţi fiind la datorie zilnic profesori de limba română, de limbi străine - franceză, engleză - precum şi cei care predau  matematica, fizica...

„Biserica e şansa mea...”

„Întâlnirea cu copiii de la Biserica Sfântul Spiridon este pentru mine şi pentru familia mea o şansă de a mai uita de problemele de acasă, ne-a spus Mădălina, o fetiţă în vârstă de opt ani care provine dintr-o familie cu opt copii. Mama îngrijeşte o bătrână şi toţi cei zece membri trăim din alocaţii şi dintr-un ajutor social...”

Multe necazuri  există în această familie - opt copii şi doi adulţi împart o singură cameră şi dorm în paturi suprapuse... Dar ştiţi care este marea bucurie şi mulţumire a preoţilor şi a voluntarilor de la Biserica „Sfântul Spiridon”? Că  Mădălina a terminat cu premiul întâi  primele două clase primare, iar sora ei mai mare a încheiat anul şcolar cu media 9,70.

„Mie îmi place mult la Biserica Sfântul Spiridon că mergem în excursii, ne-a spus o altă copilă”, pe nume Alexandra B., care provine tot dintr-o casă cu opt copii, dintre care patru sunt incluşi în acest program.    

Egali în faţa lui Dumnezeu

La vremuri noi, slujitorii Bisericii noastre găsesc soluţii noi pentru a veni în sprijinul celor necăjiţi şi cu nevoi. Pentru aceasta este însă nevoie ca atât slujitorii de la Altar, cât şi creştinii (din comitetul şi consiliul parohial) care sprijină lucrarea Bisericii să cunoască durerile enoriaşilor; pentru a le cunoaşte trebuie să comunice cu ei indiferent de „clasa” mai mare ori mai mică a originii lor sociale.

În faţa lui Dumnezeu, toţi suntem egali. Comunicarea naşte solidaritate umană, parteneriatul local, realitatea veşnicei lecţii a filantropiei.

Mărinimia enoriaşilor, răsplătită de părinţi

În ziua documentării noastre, pentru prima dată de când se derulează acest proiect european, părintele Vasile a apelat la părinţii şi bunicii copiilor pentru a da o mână de ajutor la treburile parohiei.

De aceea, în prima zi a săptămânii, când am ajuns noi la vechea Biserică „Sfântul Spiridon”, părinţii celor 35 de copii s-au făcut de ajutor: au adunat frunzişul din grădină, vreascurile uscate, au curăţat straturile din grădină şi altele...

„Biserica e mama noastră, ne-a spus tânăra mămică Maria M., în vârstă de 33 de ani. Am trei copii şi mulţumesc lui Dumnezeu că la câte greutăţi aveam în casă, ajutorul enoriaşilor şi al părinţilor de la Biserica Sfântul Spiridon a venit ca o alinare în familia noastră...”

„De aceea,  vin aproape zilnic la biserică şi mai fac şi eu câte ceva. Dăruind vei dobândi, spune învăţătura Bisericii noastre. Şi eu asta fac, încerc să dau puţin timp din viaţa mea şi astfel să-i mulţumesc Celui de Sus pentru mărinimia oamenilor din această parohie gălăţeană...”     

Toţi enoriaşii care simt din plin sprijinul Celui de Sus şi al Sfântului Spiridon sunt conştienţi că micile lor vlăstare au avut o şansă şi şansa trebuie valorificată, pentru a nu-i dezamăgi nici pe oameni, nici pe Dumnezeu.

Citit 1046 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.