Lecția de istorie și lecția de odihnă
Foto: Iulia Kelt

Lecția de istorie și lecția de odihnă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La doar 27 de ani, sasul Laurenţiu Toppeltinus din Mediaș (1640–1670) publica una dintre cele mai importante lucrări istorice medievale pentru actualul spațiu românesc: "Obârșia și obiceiurile transilvănenilor", apărută la Lyon, în 1667.

Apreciată în tot spațiul european, lucrarea susținea originea latină a moldovenilor, muntenilor și ardelenilor, cât și faptul că se trag din același spațiu: Dacia. Demonstra că termenul valachus îi desemna pe toți cei care locuiesc în toate cele trei provincii istorice ale Daciei. Vorbea și de latinitatea limbii valahilor, menționând drept o ciudățenie că folosesc în scris alfabetul chirilic (introdus în biserici pe filieră slavă). Printre cei care au preluat informații de la Toppeltinus se numără și cărturarul Miron Costin.

Un exemplar din ediția princeps a sasului se află în Galați, în fondul de carte veche al Bibliotecii "V. A. Urechia", ce are și o carte din a doua ediție, din 1762.

Un astfel de exemplar, de această dată dintr-o colecție privată, răsfoiește maestrul Florian Doru Crihană, în timp ce admiră una dintre cele 10 gravuri înfățișând portul transilvănenilor. Cu peste 100 de premii în palmares, 30 de expoziții personale și sute de expoziții colective, artistul s-a implicat de puțin timp într-un nou proiect important pentru Galați: o galerie de artă, deschisă în mansarda Casei Serfioti, unde promovează talente tinere sau deja consacrate.

În spatele lui Crihană este "Lecția de odihnă", a lui Gheorghe Marcu (1952-2015), sculptor cu expoziții în țară, dar și în Ungaria și Japonia.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1652 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.