Neuronul împăratului
Foto: Iulia Kelt

Neuronul împăratului
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

„Trăim în oraşul cu cele mai multe lucrări de sculptură modernă monumentală din ţară, peste 40. Pe de altă parte, este principalul oraş din sud-estul Europei cu aşa ceva şi era păcat ca această tradiţie să nu meargă mai departe, cu toate dificultăţile care sunt”, declara în 2012, pentru cotidianul "Viața liberă", Eduard Costandache, în timp ce lucra la ”Neuronul împăratului”. Astăzi sculptura este gata și poate fi admirată în fața Facultății de Inginerie. Tradiția artei monumentale merge mai departe, la fel și dificultățile...

Eduard Costandache a absolvit în 1994 Liceul de Artă ”Dimitrie Cuclin” din Galați, a urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, apoi ale celei de Arte din București, pentru a reveni în Galați, la Muzeul de Artă Contemporană. Membru fondator al grupării artistice Athanor și al taberei de creație ”Alandala”, s-a remarcat la diferite expoziții din țară, dar și în Italia, Franța sau Finlanda. Printre cele mai importante premii primite sunt cel al juriului, la ”Bienala Artelor Ioan Andreescu” din Buzău (2009) și Premiul Colegiului Regal al Artelor din Chișinău (2009).

În imagine, Doru Căstăian, profesor la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin”, traducător, publicist, scenarist de softuri educaționale, doctor în filosofie, laureat al Premiului „Merito” pentru excelenţă în educaţie în 2018. Stă lângă ”Neuronul împăratului” și răsfoiește ”În genul... tinerilor”, ediția princeps de debut a lui Nicolae Steinhardt, publicată în 1934 sub pseudonimul Antisthius. Astăzi, Căstăian își lansează în Galați ultima carte publicată: ”Cum și de ce (mai) educăm”.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1534 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2018 23:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.