Când stârnim controverse și din pomenirea eroilor
Foto: Iulia Kelt

Când stârnim controverse și din pomenirea eroilor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Narcis Șonei (26 de ani) murea în 2005 după ce transportorul blindat în care se afla a fost aruncat în aer. În 2008, tot în timp ce patrulau, erau uciși Ionuț Cosmin Sandu (29 de ani) și Claudiu Marius Covrig (30 de ani). Toți trei făceau parte din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andei" din Galaţi, trimis în Irak în misiuni de restabilire a păcii. 

În memoria lor, pe 25 octombrie 2009 era dezvelit un monument finanțat de Asociaţia Cavalerilor Cruciaţi Dunărea de Jos, după un concept al arhitectului gălăţean Sergiu Porumboiu. 

„Am întruchipat cele trei coloane ca fiind cei trei bravi eroi căzuţi în Afganistan. Sunt cele trei coloane clasice, în stilurile doric, ionic şi corintic”, explicat atunci Florin Melinte, în calitate de președinte al Asociației.

Ulterior, avea să fie iscat un adevărat scandal când s-a aflat că ansamblul, inaugurat de primarul Dumitru Nicolae, fusese ridicat fără niciun fel de autorizație. Plus că are suficient de multe elemente caracteristice masoneriei, motiv pentru care s-a pus problema dacă nu cumva adevăratul scop era marcarea zonei cu simbolurile acestui cult.  

În imagine, Mihaela Secobeanu (n. 1986) citește lângă monument din ediția princeps de debut ”La scara 1/1” a Ninei Cassian. Absolventă a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” și a Facultății de Artă și Design „George Enescu” din Iași, Mihaela s-a implicat în restaurarea picturii a patru biserici din Galați. Din 3 noiembrie este prezentă în expoziția ”Atelierele marilor artiști”, de la Biblioteca Franceză ”Eugene Ionesco” din Galați, unde expune alături de Florian Doru Crihană și alți șase plasticieni.

100 comori pe hârtie, în 100 de locaţii importante ale Galaţiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) şi Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 917 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.