25 noiembrie - Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Astăzi, 25 noiembrie, în Bisericile de  Răsărit şi Apus este prăznuită  Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. S-a născut într-o familie regală, ca fiică a regelui Consta al Ciliciei, în veacul al III-lea. A primit o educaţie aleasă, şi era de o frumuseţe rară.

Fiind din Alexandria, fireşte că a urmat cursurile renumitei Şcoli de Filozofie din localităţi. Cunoştea filozofia lui Platon, îi citise pe Homer, pe Virgiliu - marele  poet al latinilor, pe toţi învăţaţii vremii, însă tânăra Ecaterina îndrăgise mult şi exegeza creştină.

Fapt ce i-a permis ca la vremuri de cumplită prigoană - declanşată de împăratul Maximian - să convertească la Hristos 150 de filozofi, cărora le-a demonstrat că  credinţa lor în zei este deşartă.

Statura spirituală şi morală a Sfintei Ecaterina, tăria credinţei ei l-au înfuriat pe Maximian, fapt ce l-a făcut să ordone uciderea sa. A murit ca Muceniţă, în anul 304, prin tăierea capului. Numele Ecaterina vine din egipteană şi înseamnă „coroană”.

Prin anul 337, Sfânta Împărăteasa Elena a ridicat un altar la poalele Muntelui Sinai, pe locul unde se spune că Moise a văzut rugul aprins.

Între 550-551, împăratul bizantin Justinian cel Mare a înălţat  Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” care există şi astăzi şi care este prin vremi un important centru spiritual şi cultural al Ortodoxiei.

Această mănăstire are una dintre cele mai valoroase biblioteci ce adăposteşte în jur de 3000 de manuscrise în greaca veche, arabă, siriană, latină, georgiană, armeană, slavonă.  

Pelerinul care ajunge la această mănăstire are posibilitatea de a-şi îndrepta paşii înspre muntele pe care Moise a primit tablele legii. Este un itinerariu dificil, dar deloc imposibil şi spre care se porneşte noaptea, pentru că zilele sunt fierbinţi, cu peste 40 de grade Celsius, şi improprii pelerinajului.

Cei care sunt binecuvântaţi să facă acest urcuş, atât fizic, cât şi spiritual, au prilejul să admire răsăritul pe Sinai. Şi să se roage unicului nostru Dumnezeu în biserica de pe acest munte istoric şi sfânt.

Tuturor celor care o au ca model de viaţă şi călăuzitoare pe Sfânta Ecaterina le dorim sănătate şi la mulţi ani.

Citit 547 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.