Două cărți apărute sub semnul Centenarului Unirii. Leonard D. Domnișoru - Facilitarea accesului la cultură

Două cărți apărute sub semnul Centenarului Unirii. Leonard D. Domnișoru - Facilitarea accesului la cultură
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
  • Album de artă - pictură, sculptură, arhitectură" și "Lexicon", ediția a II-a, Editura "Gr. T. Popa", Iași

Leonard D. Domnișoru s-a născut în 1932, în Jijia-Botoșani, având studii la Facultatea de Medicină din Iași; autorul celor două cărți este doctor în medicină, medic primar Interne, Cetățean de Onoare al municipiului Galați. Are peste 120 de lucrări științifice comunicate sau publicate în țară și străinătate. Doctorul Domnișoru se alătură lungului șir de medici-artiști sau scriitori, din rândul cărora îi amintim doar pe românii Augustin Buzura, Al. Ivasiuc, V. Voiculescu, Ion Țuculescu, C.D. Zeletin, Ion Vianu. Sau pe străinii Rabelais, Cehov, Bulgakov ori Schiller. Apetitul medicilor pentru cultură se leagă, probabil, de relația lor strânsă, prin natura profesiei, cu Omul, singura ființă creatoare de frumos, dotată cu conștiință și suflet. De aici, poate, și dorința unor slujitori ai lui Esculap de a deveni și scriitori ori artiști. Sau măcar, în cazul de față, de a sluji onest nevoia de cunoaștere umană, de accedere spirituală, de ridicare continuă a oamenilor prin cultură.

Albumul de artă (pictură, sculptură, arhitectură), apărut în acest an la Editura "Gr. T. Popa" din Iași, este susținut de o precizare a lui Mihai - Coron Gheorghe, artist plastic, profesor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România: "Dr. Leonard D. Domnișoru scrie cărți de sinteză în domenii diverse, caracterizate prin claritate și cursivitate. În "Album", autorul încadrează datele istoric și grupează operele de artă după stiluri de creație. "Albumul de Artă", prin conținut și mod de prezentare, este un mijloc de informare cuprinzător care se înscrie în colecția "Artă pentru toți".

Autorul însuși este și mai explicit, amintind, în "Cuvânt înainte", că lucrarea sa "cuprinde noțiuni și reproduceri selectate de pictură, sculptură și arhitectură, începând din Antichitate până la Epoca Modernă. Sunt prezentate date sumare privind viața și opera artiștilor după stiluri de creație. Detaliile și interpretarea acestora face obiectul lucrărilor de specialitate. Albumul de față se adresează tineretului și publicului larg, iubitori de frumos."

"Albumul" oferă date succinte despre viața și opera a 34 de pictori clasici, din care șapte români. Urmează un număr relativ redus de sculpturi, de diferite dimensiuni, și prezentarea câtorva sculptori celebri, iar capitolul de arhitectură cuprinde lucrări/ construcții celebre din lume și din țară. 81 de ilustrații completează informațiile din carte. Să ne înțelegem: doctorul Domnișoru nu este critic de artă, nici nu pretinde aceasta, precum a anunțat în prefață. Informațiile din "Album" sunt preluate din peste o sută de lucrări de specialitate, menționate în bibliografie. Autorul devine astfel un mijlocitor între cititor și specialist, ajutându-l pe cel dintâi să cunoască date esențiale din lumea artistică. Evident, pot fi emise și observații legate de selecția artiștilor ori a lucrărilor prezentate, dar cum, în cazul cărților, de pildă, nicio analiză nu trebuie făcută decât pe ceea ce există între coperte, sugestiile nu cred că-și au acum locul.

"Lexiconul", aflat la ediția a doua, apărut tot la Editura "Gr. T. Popa", Iași, este susținut de o prefață semnată de acad. Răzvan Theodorescu: "Salut apariția "Lexiconului" realizat de doctorul Leonard Domnișoru. Constat adăugiri fericite la indicele de nume proprii și acuratețea redactării textului cu care autorul ne-a obișnuit. Nevoia de o asemenea lucrare mă face optimist pentru setea de instrucție a compatrioților mei." Iar autorul explică specificul lucrării sale: "Lexiconul" de față reprezintă o sinteză a cărților personale publicate, la care s-au adăugat date noi privind istoria, filosofia, muzica, pictura, matematica, fizica, chimia, astronomia, biologia, medicina, navigatori și exploratori. Volumul cuprinde în total 260 de articole biografice, prezentate în ordine alfabetică, 40 de opere rezumate, 62 de ilustrații, 8 hărți și 206 titluri bibliografice. "Lexiconul" se adresează tineretului și publicului larg. Este un mijloc de informare rapidă, care cuprinde personalități reprezentative ale științei și artei, cu note explicative, de tip enciclopedic." 

În finalul acestei succinte prezentări trebuie apreciat efortul autorului de a-și sluji și astfel semenii, efort care își are izvorul în, desigur, dragostea sa față de oameni. Strădania medicului gălățean Leonard Domnișoru și către facilitarea accesului concetățenilor săi la cultură este de apreciat și de urmat. Ambele volume, am aflat de la autor, au fost contribuţia dumisale la celebrarea, în acest an, a celor 100 de ani de la Marea Unire.

Citit 1089 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2018 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.