Pe prima scenă a istoriei
Foto: Iulia Kelt

Pe prima scenă a istoriei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Ceea ce vedem astăzi, din punct de vedere arhitectonic, se aseamănă foarte mult cu clădirea în care a funcţionat Consulatul Cehoslovac, singurele modificări substanţiale constând în dispariţia acoperişului, care în perioada interbelică era mai înalt. Amenajarea peisagistică a condus la dispariţia unei fântâni arteziene şi a câtorva statui, precum şi a gardului, acestea din urmă fiind modificări efectuate după ce Consiliul Judeţean s-a mutat în clădirea respectivă", declara, pentru "Viața liberă", Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Clădirea Consiliului Județului a fost la origine destinată să găzduiască sediul Consulatului Cehoslovaciei. Se întâmpla în perioada interbelică, pe când în Galați erau nu mai puțin de 20 de reprezentanțe ale altor țări. Odată cu invadarea statului cehoslovac, în 1939, reprezentanții Germaniei naziste ocupă și consulatul gălățean. După război, clădirea a fost naționalizată și transformată în 1953 în Casa Pionierilor. Ulterior capătă o nouă destinație, de casă de oaspeți a lui Nicolae Ceaușescu, după 1990 devine "Casa Artei" și sediu al Inspectoratului Județean pentru Cultură până în anul 2000, când se transformă în sediu al Consiliului Județului, proprietarul actual.

În imagine, Vlad Ajder citește în fața clădirii din "Sgârcitul" de Moliere, ediție princeps tipărită în 1836.

În prezent actor la trei teatre ("Fani Tardini", "Gulliver" și Teatrul Muzical "Șapte", ultimul un proiect independent), Ajder este pasionat și de regie, având un master în acest domeniu la Universitatea din Târgu-Mureş.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 876 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2018 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.