Dramaticul trage cortina peste anul de criză

Dramaticul trage cortina peste anul de criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cinci premiere, un festival de comedie ceva mai restrâns faţă de anii trecuţi, participări la diverse manifestări teatrale naţionale şi internaţionale, precum şi o serie de premii, acesta ar fi bilanţul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” pentru 2009.

Un an de criză, care nu avea cum să nu îşi pună amprenta asupra stagiunilor şi mai ales asupra tradiţionalului festival.

„Din luna aprilie am avut nişte restricţii financiare, am avut neşansa de a renunţa la o serie de proiecte, considerate costisitoare. Din punctul nostru de vedere, aceste proiecte nu vor fi lăsate, ci vom încerca să le materializam anul viitor”, a spus directorul Teatrului Dramatic, Vlad Vasiliu.

De altfel, problemele pe care le-a pus criza s-au reflectat mai ales asupra Festivalului de Comedie, care a avut un format mai puţin costisitor.

„Festivalul pentru noi s-a desfăşurat într-o altă cheie anul acesta. Am avut spectacole cu distribuţii mici, mai puţin costisitoare. Sincer chiar am avut emoţii în ceea ce priveşte felul în care urmau să fie primite patru spectacole «Lecţia», o noutate absolută pentru un astfel de festival, însă în cele din urmă a ieşit excelent”.

„Spectacolele s-au bucurat de un succes deosebit, atât la public, cât şi în rândul specialiştilor”, a mai spus Vlad Vasiliu. Directorul apreciază că, deşi a fost vorba despre un an de criză, acest lucru nu s-a simţit şi în calitatea actului artistic.

„Eu zic vă ne-am descurcat bine. A trebuit să facem «bici» şi chiar «a pocnit». Din punctul de vedere al proiectelor, asta e tot ce am putut face. Normal că ne-am fi dorit mai mult, însă acestea au fost condiţiile”, a mai explicat directorul „Dramaticului”.

2010, tot cu criză

De altfel, problemele pe care le generează criza financiară încurcă oarecum planurile instituţiei de cultură gălăţene şi pe 2010.

„Până când nu vom avea bugetul pe anul viitor, avem doar planuri de proiecte. În orice caz, se pare că producţiile vor fi reduse din punct de vedere financiar. Vrem spectacole-proiect, la care să nu fim nevoiţi să plătim noi totul”, şi-a expus planurile directorul Vlad Vasiliu.

De altfel, publicul gălăţean este aşteptat cu două noi premiere chiar în primele două luni ale anului viitor: regizorii Cătălin Vasiliu şi Eugen Făt pregătesc două spectacole de calitate.

„Lecţia” - premiată, iar Vlad Vasiliu este „cel mai bun actor”

Recent, piesa „Lecţia”, de Eugéne Ionesco, pusă în scenă de Ţino Geirun, cu Vlad Vasiliu în rolul Profesorului, a fost prezentată la festivalul internaţional al pieselor de studio de la Piteşti, INTERFEST 2009. Actorul gălăţean a primit premiul pentru cea mai bune interpretare masculină. „Este meritul întregului colectiv, plecând de la regizor şi continuând cu ceilalţi actori, până la corpul nostru tehnic. Premiul este al nostru, al tuturor. E o bucurie pentru noi că suntem apreciaţi”, a spus Vlad Vasiliu.

Explicaţie foto - Conducerea Teatrului Dramatic spune că a făcut tot ce se putea face în condiţiile lipsurilor financiare

Citit 721 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.