O carte, istorie şi ceai cu Victor Cilincă. La Secţia Etnografie a Muzeului Brăilei ”Carol I”
Foto: Armanda Filipine

O carte, istorie şi ceai cu Victor Cilincă. La Secţia Etnografie a Muzeului Brăilei ”Carol I”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Spaţiul dedicat întâlnirilor cultural-artistice din secţia Etnografie a Muzeului Brăilei „Carol I” a reunit, pe 28 februarie, iubitori ai literaturii şi istoriei, la un eveniment deosebit, derulat sub genericul  „O carte la ceai”, al cărui protagonist a fost Victor Cilincă - inginer, jurnalist, scriitor, membru în Uniunea Scriitorilor din România (USR) filiala Sud-Est, pictor, dramaturg, istoric, fără să aibă studii superioare în acest sens.

Muzeograful dr. Brînduşa Ilie, de la secţia muzeală gazdă, a fost moderatorul reuniunii, iar scriitoarea Violeta Craiu (nume real Georgeta Cîrjan) – membru USR, filiala Iaşi, a făcut prezentările în ceea ce-l priveşte pe colegul Victor Cilincă. Atmosfera a fost una specială, destule doamne au purtat pălării – preluând obiceiul regal – şi, în plus, s-a servit ceai, pentru ca ambientul să fie pe măsura invitației.

Surpriza evenimentului a fost prezenţa unor tineri care au recitat din poeme (alese din volumele "Elegii vieneze" şi "Mezzoland") semnate Victor Cilincă. Ei sunt elevii Liceului de Arte "Hariclea Darclee" Brăila: Mădălina Ciutacu, Violeta Vasile, Mirela Orheanu, Alexandra Tănase, Anamaria Manta, Elena Beşchia, Ionuţ Olteanu şi Mihai Mocanu, de la a XI-a, secţia Arta actorului. Ei au venit însoţiţi de profesor coregraf Nicoleta (Leti) Brânzia - directorul liceului, cadru didactic de admirat pentru efortul pe care l-a depus ani de zile ca Brăila să aibă această secţie de teatru.

Oaspetele Brăilei a vorbit mult despre proiectului său, volumul în curs de publicare „Missy – arta de a trăi”, în care Victor Cilincă scrie despre Regina Maria. Audienţa a urmărit şi imagini care au readus în atenţie pe consoarta regală nu în calitatea sa oficială, ci în rolul de autor dramatic, de scriitor, de persoană iubitoare de frumos.   

Evenimentul face parte din proiectul „Interferenţe culturale interetnice” pe care secţia Etnografie îl derulează în colaborare cu USR, Filiala Iaşi, Reprezentanţa Galaţi-Tecuci. A fost a doua reuniune, prima fiind o întâlnire cu alt scriitor, Valeriu Valegvi - tot gălăţean.

Citit 1030 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2019 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.