O operă tulburătoare, cu distribuţie valoroasă, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă din Galați

O operă tulburătoare, cu distribuţie valoroasă, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă din Galați
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un spectacol extraordinar, de o forţă dramatică tulburătoare se joacă duminică, 14 aprilie, de la ora 18,00, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard" - Galați.

Prima montare a operei "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti la Galaţi a fost realizată în iunie 1963. În 2013, spectacolul a fost reluat în regia şi scenografia lui Horia Balint şi conducerea muzicală a lui Cristian Sandu (Cluj Napoca), concepţia regizorală fiind deosebit de apreciată pentru originalitate de publicul gălăţean.

Libretul este scris de Salvadore Cammarano, având la bază romanul lui Walter Scott, „Mireasa din Lammermoor”. Distribuţia este una valoroasă, pe măsura complexităţii partiturilor lui Donizetti, formată din invitaţi din Iaşi - tenorul Florin Guzgă şi din Italia - baritonul Şerban Vasile,  dar şi interpreţi ai scenei gălăţene - Adelina Diaconu, Dominic Cristea, Adrian Mărginean, Cosmina Stancu şi Valentin Vasopol.

Soprana Adelina Diaconu a absolvit studiile de licenţă şi master ale Universităţii de Muzică din Bucureşti. De-a lungul timpului, s-a remarcat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale.

Tenorul ieşean Florin Guzgă, care interpretează acelaşi rol şi în montarea bucureşteană a lui Andrei Şerban, este deja un reper pentru scenele lirice din România. Tenor liric de un mare rafinament, Florin Guzgă (ce are ca primă meserie preoţia, fiind diacon la Mitropolia din Iaşi) are nu doar o tehnică impecabilă, ci şi trăire la intensitate maximă.

Activitatea artistică a baritonului Şerban Vasile a însemnat colaborări cu Opera din Bucureşti, Opera din Burgas (Bulgaria), Teatro Regio di Torino, Teatro di Brescia, Opera din Roma (Italia). Printre ultimele succese ale lui Şerban Vasile se numără un spectacol susţinut la Metropolitan Opera din New York, dirijat de celebrul James Levine.  

Dirijorul Cristian Sandu este unul dintre cei mai importanţi dirijori români, format sub îndrumarea unor iluştri maeştri ai baghetei. A absolvit şi cursurile din cadrul Academiei Internaţionale din Sankt Petersburg. El este dirijor colaborator al Operei Naţionale din Cluj-Napoca şi lector universitar la Academiei de Muzică "Gheorghe Dima".

Citit 1815 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2019 15:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.