Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Dacă e joi, e documentar la Muzeul de Artă Vizuală. Astăzi, 30 mai, de la ora 18,00, va rula în cadrul proiectului Kinedok "Fiecare zid e o poartă (Franţa, 2017), în regia Elitzei Gueorguieva.
"Când aveam șapte ani, mama era magică: putea fi prezentă simultan în două locuri diferite". Așa începe povestea Elitzei Gueorgueiva despre istoria trăită în fața televizorului, la granița dintre două lumi: Bulgaria comunistă și lumea incertă care i-a urmat. Fiica unei jurnaliste de televiziune care produce o emisiune culturală începută în comunism și extinsă în anii ’90, regizoarea montează secvențe de arhivă din emisiunile mamei, pe care le dublează cu un comentariu subiectiv-nostalgic pe marginea televiziunii ca mediu-document al istoriei și a șocului trăit de bulgari după prăbușirea regimului comunist. Rezultatul e un eseu de râs și plâns pe marginea unui proces istoric ireversibil căruia îi notează neiertător simptomele, de la clișeele de limbaj (democrația a explodat) la problemele identitare hilare, dar cu ecouri grave, rezultate din confruntarea cu imaginea străinului: "Cum îi putem întrece pe americani atunci când noi continuăm să ne furăm unii altora ștergătoarele de parbriz?”
Elitza Gueorguieva este o cineastă și scriitoare născută în Bulgaria, stabilită la Paris. Primul său roman, "Les cosmonautes ne font que passer” a primit premiul SDGL André Dubreuil pentru cel mai bun roman de debut.

Citit 344 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2019 17:51

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro