”Luceafărul”, în variantă integrală şi cu acompaniament orchestral

”Luceafărul”, în variantă integrală şi cu acompaniament orchestral
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard" marchează cei 130 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului Mihai Eminescu printr-un spectacol-eveniment, ce va avea loc în grădina Muzeului Episcopal, duminică, 16 iunie, începând cu ora 20,30.

Este vorba de opera "Luceafărul", inspirată de binecunoscutele versuri eminesciene, compusă de Nicolae Bretan, care a mai fost jucată pe scena Liricului gălăţean şi în urmă cu cinci ani, dar acum instituţia va prezenta o variantă integrală a operei, în acompaniament de orchestră.

Ideea regizorală i-a aparţinut regretatului maestru Emil Pinghireac, dar punerea în scenă a fost realizată acum de discipolul său, tenorul Adrian Mărginean.

Vor urca pe scenă pentru a întrupa prin glas personajele eminesciene: Florin Bobei (Luceafărul), Adelina Diaconu (Fata de Împărat), Adrian Mărginean (Pajul), Silvia Alice Niţă (Jupâniţa), Dominic Cristea (Arhanghelul Mihail), Valentin Vasopol (Corăbierul) şi balerinii Oana Rusu şi Paaul Nedelcuţă. Soliştii, corul şi orchestra vor evolua sub conducerea muzicală a dirijorului clujean Cristian Sandu.

Mai notăm că opera într-un act "Luceafărul" de Nicolae Bretan, pe versuri de Mihai Eminescu, a avut premiera pe 2 februarie 1921, la Cluj, cea mai recentă reprezentaţie fiind în 1994, când Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj a înregistrat audio această operă.

Nicolae Bretan, născut la Năsăud, în 1887, a fost compozitor, bariton, dirijor, regizor şi critic muzical. A studiat la Cluj, Viena şi Budapesta, creaţia sa cuprinzând şase opere, un recviem şi numeroase lieduri.

Spectacolul se va desfăşura în aer liber, iar intrarea va fi gratuită.

Citit 1808 ori Ultima modificare Joi, 13 Iunie 2019 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.