CRONICĂ DE CENACLU | Concert din muzică de Stela Iorga

CRONICĂ DE CENACLU | Concert din muzică de Stela Iorga
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În prezența unei audiențe care a umplut sala cu pian a Centrului Cultural "Dunărea de Jos", poeta și, mai nou, prozatoarea Stela Iorga și-a lansat volumul de proză "Povești mici pentru oameni mari". Titlul este bine ales, pentru că exact acest lucru găsim în volum: povestiri despre personaje și fapte care, sub masca unor probleme ridicole, neînsemnate, le vorbesc oamenilor mari despre lucruri esențiale. "Personajele își trăiesc autentic ridicolul existenței mărunte. Nu pentru că ele în sine ar fi ridicole, ci pentru că existența are această dimensiune" (Cristian Crăciun).

Pe lângă subsemnatul, a vorbit despre volumul doamnei Stela Iorga și Peter Sragher, președinte Filiala București - Traduceri literare a USR. Pentru domnia sa și, de altfel, pentru toți cei prezenți, volumul de debut în proză al - până la acest eveniment, doar - poetei Stela Iorga s-a dovedit a fi o surpriză de proporții. Una frumoasă, pe care așteptăm să o repete, deoarece autoarea știe și să-mbie, dar și să-njure, cam ca Arghezi, numai că o face într-un recital în proză din care poezia erupe în mod natural. Alternanța între povestirile umoristice savuroase și poezia în proză se face prin traversarea unei zone de simțire feminină, dar nu feministă, cu inserții de filosofie ajunsă la maturitate. Volumul a fost caracterizat ca fiind unul rotund, simetric prin valoare, fără inegalități. Nicio frază nu este în plus, niciun pasaj nu deranjează prin inoportunitate. Scrisul este al unui prozator cu experiență, ceea ce e mai rar întâlnit la un volum de debut.

S-a mai spus despre "Povești mici pentru oameni mari" că are o calitate nu foarte des întâlnită într-o carte: oriunde ai deschide-o, te prinde plăcerea lecturii deoarece, dacă e povestire umoristică, atunci e umor peste tot, dacă e poezie în proză, atunci e poezie peste tot, iar dacă e o poveste de dragoste - iar acestea sunt cele mai multe - atunci avem sentiment, feminitate și masculinitate deopotrivă, descrise fără greșeală, dezvăluind viziunii scriitoarei.

Remarcată a fost și tehnica deosebită de a realiza portretul personajelor, autoarea folosind deseori gesturi și gânduri ale acestora pentru a compune un tablou care, indiferent de tehnică, rămâne în memoria cititorului.

Una peste alta, poveștile mici pentru oameni mari sunt, în primul rând, povești despre oameni, scrise sub impulsul creativității, și nu programatic, așa cum chiar autoarea a mărturisit de față cu invitații săi, în sala cu pian a Centrului Cultural "Dunărea de Jos". Am repetat "sala cu pian" deoarece lansarea a beneficiat, la final, de un concert extraordinar de pian și oboi, susținut de Piro Gaqi - pian și Simona Holiartoc - oboi.

Vinerea aceasta, de la ora 18.00, la sediul "Vieţii libere", va citi proză Iulian Mardar. Să-l anunțe cineva, dacă-l vede!

Citit 1281 ori Ultima modificare Joi, 04 Iulie 2019 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.