Eminescu, jurnalistul

Eminescu, jurnalistul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Editura Tibo din Bucureşti a apărut de curând o reeditare a lucrării doctorului în economie Radu Mihai Crişan „Drumul Doinei. Arma cuvântului la Mihai Eminescu”. Noua apariţie editorială se intitulează „Eminescu interzis. Gândirea Politică”.

Ceea ce surprinde încă de la primele rânduri este metoda aleasă de autor pentru a reda cât mai exact ideile jurnalistului Eminescu. Cartea de 200 de pagini conţine exclusiv citate din articolele redactate în presa vremii, alese pentru a ilustra şi a argumenta o anumită orientare naţionalistă a poetului şi gânditorului.

Aşa cum precizează şi Radu Mihai Crişan, cartea se vrea a fi „un testament politic al lui Mihai Eminescu”.

Autorul se adresează familiar poetului, în dorinţa de a privi scrisul acestuia „cu ochi nebatjocoritori de români”, cum mărturiseşte.

„Bădie Mihai Eminescu, Prin cartea aceasta voiesc să te redau pe tine însuţi ţie. Cu înseşi cuvintele tale. Aşa cum le-ai încredinţat eternităţii prin scrisul tău jurnalistic. (...) Nu pretind că am reuşit perfect. Nu dispensez pe nimeni de a-ţi cit opera (publicistică, manuscrise, proză). Dimpotrivă, recomand tuturora să îţi parcurgă scrisul în întregime. Să îşi formeze fiecare, cu propriul lui cap, propria-i opinie”, scrie autorul volumului, în deschidere, invitându-ne să-i deschidem cartea, dar mai ales să îl cunoaştem pe jurnalistul Eminescu.

Citit 563 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.