Lucian Jitariuc, ”un învingător”

Lucian Jitariuc, ”un învingător”
Autorul - în colţ, lângă criticul Mariana Cocoş şi preşedintele Sava David
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La cel mai recent vernisaj în Galeria de Artă "Nicolae Mantu", plasticianul Sava David, preşedintele filialei noastre a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), şi-a exprimat admiraţia pentru spiritul de echipă al plasticianului gălăţean Lucian Jitariuc, "om generos, cu caracter, curat", care lucrează cu seriozitate şi talent, fiind prezent cu noi lucrări la absolut toate expoziţiile de grup ale filialei. Artistului i-au fost selecţionate lucrări şi la expoziţii naţionale de prestigiu, precum cea de la Salonul Naţional de Plastică Mică de la Brăila, Bienala Internaţională de Artă "Ion Andreescu" de la Buzău sau Saloanele Moldovei Bacău - Chişinău.

De trei ani membru al filialei, acum se încumetă la prima sa expoziţie personală. O expoziţie personală de sculptură "este un eveniment destul de rar", care cere curaj, remarca tot atunci curatorul expoziţiei, criticul de artă şi plasticianul Mariana Cocoş Tomozei, care a vorbit despre influenţa, asupra artistului, a "perioadei, excelente pentru arta plastică românească, din anii ´70 - ´80". Criticul a vorbit despre "jocurile de umbre şi lumini", datorate volumelor create de sculptor într-o varietate de materiale folosite şi a observat "noutatea interpretării" şi dinamismul, mai ales în cazul "Fluturelui" jitariucian, sculptorul inaugurând acum o nouă etapă în cariera sa artistică. Dna Tomozei a remarcat şi forţa altui sculptor dinamic din filială, Adrian Vădeanu. Despre lucrarea numită "Fluture", David a spus public, la vernisaj, că "este excepţională!".

Managerul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, aproape nelipsit de la vernisajele şi evenimentele speciale ale colegilor de la filiala UAP, a subliniat de asemenea curajul în exprimare al expozantului şi l-a felicitat pe "învingător", arătând spre piesa centrală a expoziţiei, "Fluturele". Nanu a evocat şi memoria regretatului director al Muzeului, Vasile Onuţ, profesor al expozantului.

Autorul şi-a arătat recunoştinţa pentru cei care l-au ajutat în formare, precum plasticianul Gheorghe Andreescu, vicepreşedintele filialei UAP. Discipol al regretatului sculptor, pictor şi gravor gălăţean Vasile Onuţ - primul director al Şcolii de Arte şi al Muzeului de Artă gălăţean, Jitariuc modelează la fel de bine lutul precum sculptează în piatră, în marmură sau în lemn.

Citit 1574 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2019 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.