CRONICĂ DE CARTE | Enciclopedie universală. ”Lexiconul” doctorului Leonard Domnișoru, la a III-a ediție

CRONICĂ DE CARTE | Enciclopedie universală. ”Lexiconul” doctorului Leonard Domnișoru, la a III-a ediție
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cunoscut ca o personalitate marcantă a vieții medicale nu numai din Galați, specializat în medicina internă, dr. Leonard D. Domnișoru, Cetățean de Onoare al municipiului Galați, a îmbogățit, de-a lungul anilor, literatura medicală cu lucrări de o importantă valoare teoretică și practică: „Nefrologia practică” (Editura Porto-Franco,Galați, 1991), „Cardiologie practică” (Editura „Porto-Franco”, Galați, 1991), „Gastroenterologie practică” (Editura „Porto-Franco”, Galați, 1993), „Pneumologie practică” (Editura „Porto-Franco, Galați, 1994), „Compendiu de Medicină internă (1995, 2004), „Medicină internă” (2006, 2008, 2010). La acestea se adaugă alte peste 120 de lucrări științifice prezentate la congrese și simpozioane ale medicilor sau publicate în reviste de specialitate din țară și din străinătate.

S-a manifestat însă și în domeniul artei, literaturii, istoriei literare și istoriei culturii și civilizației, publicând o valoroasă antologie de „Epigrame alese” (2014), compendiile „Clasicii Români” (Editura „Gr. T. Popa”, U. M. F., Iași, 2015, 2016), „Clasicii Universali” (Editura „Gr. T. Popa”, Iași, 2016), „Album de artă” (Editura „Gr. T. Popa”, Iași, 2018), ca și un „Lexicon” (2017, 2018), cuprinzând personalități reprezentative ale științei și artei. El se înscrie astfel prin activitatea extraprofesională pe traiectoria urmată de mulți medici-artiști sau scriitori din străinătate (Francois Rabelais, Friedrich von Schiller, Anton Cehov, A. J. Conin), din țara noastră (Vasile Voiculescu, Ion Țuculescu, Augustin Buzura, Alexandru Ivasiuc, C. D. Zeletin, Victor Săhleanu) sau gălățenii Victor Papilian, Paul Sân-Petru, Nicolae Bacalbașa, Gheorghe Bacalbașa, Vasile V. Popa, Tudor Cristian Roșca etc.

Anul acesta, el a amplificat cu alte nume și alte articole conținutul „Lexiconului”, făcând să apară la Editura ”Gr. T. Popa” a Universității de Medicină și Farmacie din Iași o a treia ediție. 

Demersul său a fost întâmpinat cu căldură de președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, care scrie într-un text de pe coperta a IV-a: „Felicitări pentru publicarea «Lexiconului», dovadă de cărturărie și cunoaștere a științei, culturii și istoriei românești și europene, garanție privind valoarea și utilitatea cărții”. La rândul său, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, notează la pag. 9 a cărții: „Salut apariția «Lexiconului» realizat de doctorul Leonard Domnișoru. Constat adăugiri fericite la indicele de nume proprii și acuratețea redactării textului cu care autorul ne-a obișnuit. Nevoia de o asemenea lucrare mă face optimist pentru setea de instrucție a compatrioților mei”.

„Lexiconul” elaborat de dr. Leonard D. Domnișoru (format 24x17 cm) este unul de tip enciclopedic, scris cu acribie și pertinență, pe baza unei documentații care a impus o muncă enormă. În forma actuală, el cuprinde 300 de articole biografice, prezentate în ordinea alfabetică a numelui personalității respective, din care 12 micromonografii, nouă tabele sinoptice, 40 de opere rezumate (dintre care 30 sunt literare), 70 de ilustrații, 12 hărți și o bibliografie incluzând 296 de titluri. Personalitățile incluse aparțin unor domenii care vizează istoria, filosofia, literatura, arta plastică, muzica, matematica, fizica, chimia, biologia, medicina, pedagogia, navigația, religia, astronomia și cosmosul. Alături de acestea, întâlnim articole referitoare la diferite evenimente istorice (Revoluția Franceză, cele două războaie mondiale), la civilizații (Sumeriană, Egipteană, Greacă, Romană, Dacică), la marile religii (Ebraică, Creștină, Islamică, Budismul), la cele șapte minuni ale lumii (Piramida lui Keops, Grădinile Suspendate ale Semiramidei din Mesopotamia, Templul Artemisei din Efes, Mausoleul din Halicarnas, Statuia lui Zeus din Olimpia, Farul din Alexandria, Colosul din Rodos), la mari regine (Cleopatra, Isabella, Elisabeta I, Ecaterina a II-a, Maria a României), la regii României (Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I), la mari pedagogi români (Gh. Asachi, Gh. Lazăr, Spiru Haret) și străini (J. J. Rouseau, J. H. Pestalozzi, H. Spencer), la cosmos și cercetarea spațiului cosmic. Sunt publicate, de asemenea, o serie de „Maxime” referitoare la Știință, Artă, Istorie, Filozofie, Cultură, Carte și Educație.

Cele 70 de imagini cu care este ilustrat „Lexiconul” reprezintă portrete ale personalităților prezentate prin articole (în cazul artiștilor plastici - autoportrete), reproduceri ale unor opere de artă și coperte ale unor importante scrieri („Istoria Imperiului Otoman” de Dimitrie Cantemir, ediția franceză, Paris, 1743; „Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir, ediția germană, Leipzig, 1771; „Supplex Libellus Valachorum Transilvaniae”, Cluj, 1791).

Lista hărților, cu care se încheie volumul, cuprinde: Grecia Antică; Imperiul Roman în timpul și după Împăratul August (27 î. Hr. - 14 d. Hr.); Sumerul Preistoric; Egiptul Antic; Imperiul Bizantin (395-1453); Imperiul Otoman (1453-1923); Dacia înainte de cucerirea romană (sec V - I î. Hr.); Dacia Traiană (106-117 d. Hr), Principatele Române (sec. XVIII - XIX); Primul Război Mondial - Frontul de Vest (1914-1916); Primul Război Mondial - Frontul de Est (1917) și România Mare - Hotarele și vecinii (1918).

Oferind cunoștințe despre personalități din multiplele domenii ale științei și culturii, ca și despre unele importante evenimente istorice, „Lexiconul” realizat de Dr. Leonard D. Domnișoru, aflat, iată, la a treia ediție, este un instrument valoros și util, scris într-un limbaj accesibil, bogat în informații, la care pot apela toți cei care vor să se documenteze rapid într-o anumită problemă. Îl felicităm pe autor pentru munca enormă încorporată în paginile cărții, pentru rigoarea și responsabilitatea manifestată în redactarea tuturor articolelor și pentru generozitatea cu care ține să împărtășească și să transmită și altora ceea ce a acumulat prețios în timpul vieții.

Leonard Domnișoru:

Citit 1628 ori Ultima modificare Vineri, 16 August 2019 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.