Dar din dar se face Rai

Dar din dar se face Rai
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În 2009, lucrare social-filantropică de 6.787.537 lei, din care aproape jumătate din donaţii de la credincioşi * Înalt Prea Sfinţitul Casian a apreciat parteneriatele cu factorii locali *

Ieri, deputaţii eparhiali - cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos - au participat la Adunarea Eparhială, unde au analizat „…în retrospectivă şi în perspectivă” activităţile pastoral-misionare, administrative, culturale şi social-filantropice ale Bisericii de la Dunărea de Jos, pe anul 2009.

Întâlnirea de la Centrul Eparhial din Galaţi a fost însoţită de rugăciunea de dimineaţă, care s-a înălţat pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat în Anul Domnului 2009 peste creştinii de la Dunărea de Jos.

Cu speranţa că în anul care a început,  dincolo de invocata criză ce îşi face loc în toate ungherele activităţilor economico-sociale din ţara noastră, măcar în Biserică vom reuşi să aşezăm la loc de cinste speranţa în zile mai bune.

Calitatea slujirii la Dunărea de Jos

S-au analizat şi s-au prezentat rezultatele multiplelor activităţi şi ale parteneriatelor fireşti care s-au conturat în anul 2009, ca rod al dragostei noastre de Dumnezeu şi de semeni.

Toate s-au petrecut potrivit pildei din Scriptură, în sensul că rugăciunea Mariei - şi avem în vedere multitudinea activităţilor liturgice şi cultural spirituale - a fost armonios îmbinată cu faptele alese ale harnicei Marta.

Altfel spus, anul 2009 a fost anul unei recunoaşteri, a confirmării calităţii slujirii la Dunărea de Jos de către Arhiereul nostru şi de de  către bravii noştri preoţi. Numai aşa putem vedea ridicarea, în 2009, la rang de Arhiepiscopie a fostei Episcopii a Dunării de Jos.

În cadrul dezbaterilor, au fost readuse în atenţie manifestările de suflet creştinesc şi românesc, organizate la Galaţi şi Brăila în „Anul Sfintului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor Capadocieni”.

Între acestea readucerea Acasă, în marea familie a Bisericii de la Dunărea de Jos, a  Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie, care a fost recunoscut ca Sfânt local de Sfântul Sinod al BOR, la propunerea Arhiepiscopului nostru - Înalt Prea Sfinţitul Casian.

Tot în anul 2009, l-am cinstit - în premieră - pe Cuviosul Rafail de la Agapia Veche, Acasă la Bursucani, locul de naştere al smeritului călugăr şi veşnic rugător.

Deputaţii eparhiali nu au trecut cu vederea faptul că anul trecut am primit cu braţele şi inimile deschise Moaştele Sfântului Sfântul Vasile cel Mare - Stâlp şi Dascăl al tuturor creştinilor, „braţul” de aur al Bisericii Dreptmăritoare.

Patru proiecte cu fonduri europene

Şi ca o expresie a calităţii vieţii duhovniceşti de la Dunărea de Jos s-au subliniat de către participanţi şi acumulările cantitative.

Reţinem doar câteva cifre, între acestea cea de 6.787.537 lei (67 miliarde lei vechi) sumă ce reflectă activităţile social-filantropice şi care măsoară într-un fel anume mărinimia, dragostea şi generozitatea gălăţenilor pentru cei singuri, săraci sau aflaţi în nevoi.

„Jumătate din această sumă o reprezintă cele patru proiecte, cele patru parteneriate, pe care Arhiepiscopia noastră le-a derulat în anul 2009, cu fonduri europene, sublinia Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun”.

„Trebuie spus că fără un parteneriat firesc cu autorităţile locale, fără o reală colaborare, nu am fi înregistrat la acest capitol amintita sumă”.

„Jumătate din suma aceasta, anume 3.665.383 lei, o reprezintă cele patru parteneriate pe care Arhiepiscopia noastră le desfăşoară în tot atâtea parohii”.

E vorba de Centrele multifuncţionale pentru cei 100 de copii de la Aşezământul Filantropic „Sf. Vasile cel Mare”, de la Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, aflate în derulare, şi al treilea de la Biserica „Sfântul Antonie” care aşteaptă să fie dotat, pentru a fi pus în funcţiune.

Un al patrulea proiect este cel care se adresează celor 50 de vârstnici de la Centrul „Speranţa” din Parohia „Pogorârea Sf. Duh”.

3.122.154 lei şi 56.366 semeni miluiţi

Între cei 6.787.537 lei care s-au adunat în cadrul activităţilor social filantropice, 3.665.383 lei sunt din parteneriate locale, diferenţa de 3.122.154 lei ilustrând dărnicia văduvei şi a săracului.

Sunt bănuţii care s-au adunat leu cu leu, bănuţ cu bănuţ în Condica Milei Creştine, în tot anul 2009. Şi adeseori, am văzut creştine sau creştini lăsând pentru pomenirea celor dragi chiar cincizeci de bani şi chiar mai puţin. 

Din aceste sume, preoţii noştri au miluit 56.366 de semeni de la săraci la bolnavi, de la cei mici la bunici, de la copii ai străzi la persoane private de libertate. Semn că doar dragostea salvează şi  zideşte suflete, seamănă speranţă.

Aprecieri pentru lucrarea socială

Deşi autorităţile locale au cam lipsit la Adunarea Eparhială a Dunării de Jos, totuşi vocea deputaţilor eparhiali mireni s-a făcut auzită.

Parlamentarul Viorel Ştefan, cu nostalgia primelor întruni din Biserica de la Dunărea de Jos, a scos în evidenţă necesitatea continuării parteneriatelor şi şi-a exprimat speranţa că separarea Ministerului Cultelor de cel al Cuturii să fie de bun augur.

În contextul discuţiei, Arhiereul locului a subliniat că în viitor, slujirea aproapelui trebuie să fie o expresie a celei liturgice de la Sfântul Altar. În ideea că în Biserică fără dragoste de Dumnezeu şi fără credinţă nu se pot urni din loc nici crizele, nici sufletele şi nici munţii cei mari.

Pentru toate cele bune, pentru toate clipele, orele, zilele de neuitat pe care le-am parcurs împreună în anul trecut - şi care, unele, cu siguranţă  sunt scrise în cerul veşniciei - Arhiereul locului a dat slavă lui Dumnezeu şi a mulţumit celor care au pus umărul la frumoasa lucrare de slujire la Dunărea de Jos.

Citit 682 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.