...şi a fost altceva (CRONICĂ DE CENACLU)

...şi a fost altceva (CRONICĂ DE CENACLU)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Dacă, în general, codru-i frate cu românu’, sângele apă nu se face și mai aproape-i pielea decât cămașa, vineri, într-o seară de 8 noiembrie semănând a primăvară cu cireși înfloriți, românii prezenți la ședința cenaclului "Noduri și semne" (incluzându-i pe cei care au urmărit transmisia video în direct) au simțit japonește, dacă mi se permite aceasta invenție lexicală (și, de asemenea, dacă nu mi se permite). A fost o seară de excepție, în care Daniela Capotă, Adi G. Secară și Gabriel Gherbăluță s-au întrecut în lovituri de katana metaforice, decupând aerul poeziei în forme precise de haiku și tanka.

Cu centură neagră în haiku, obținută în multiple competiții de pe mai multe continente unde a adunat numeroase premii, Daniela Capotă a punctat la toate capitolele, demonstrând că simplitatea, dacă e rafinată, e cea mai complexă formă de artă: ”Cimitir pe deal - / aceeași priveliște / pentru fiecare.” Samuraii Gabriel Gherbăluță și Adi G. Secară au ținut ritmul, când cu haiku, când cu tanka, dar de fiecare dată cu poezie remarcabilă: ”toamnă pe fluviu - / ceţuri fuioare de fum / clopote-n noapte” (G. Gherbăluță), ”Cocori de-a viața / dansau lângă-al meu sânge / azi, secat izvor. / Stolul se-ndepărtează / de ochi ce-au uitat a fi” (A.G. Secară).

”La Dana (Capotă - n.a.) se simte măiestria. Depășește acea stare de scriptare, de reținere, pe care o au alții. La Gabi (Gherbăluță - n.a.) se simte ispita introducerii spiritului creștin (”brațele crucii / îngreunate de ploi - / hristos învinsul”). Dar, poate că nu e rău așa. Putem fi cetățeni universali” (A.G. Secară).

”Simt că Dana a adus prea puține haikuuri. La ea, haikuul este o căutare și o regăsire. În general, poemele din seara aceasta m-au adus mai aproape de muntele Fuji. Rafinament în simplitate” (Anca Șerban-Gaiu).

”Poemele lui Adi aduc ceva din stampele lui Otanavo. Curg lin și firesc” (Daniele Capotă).

”La Dana se simte că e ceva ultrarafinat. Și celelalte sunt foarte bune. Sunt poezii. Prin exercițiu, pot ajunge la simplitatea aceea a tăieturii sabiei de samurai” (Cezar Amariei).

”O seară de succes, cu trei formate diferite” (Gabriel Gherbăluță).

”M-am îndrăgostit pe loc de haiku! Un profund exercițiu de contemplație. E arta de a decanta pentru a ajunge la firesc. La suflet. Mi-au plăcut și cele ale lui Gabi. Au o muzică ce mă duce într-o nuanță mai închisă, dar plăcută. Ale lui Adi sunt poezii frumoase” (Carmen Neacșu).

”Mi-au plăcut foarte mult haikuurile celor doi și poeziile lui Adi Secară” (Dragoș Valentin).

Vineri, 15 noembrie, ora 19.00, Anca Șerban-Gaiu, poezie.

Citit 1102 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2019 19:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.