CRONICĂ DE CENACLU | Idilica-falsă a multiplicării ființei

CRONICĂ DE CENACLU | Idilica-falsă a multiplicării ființei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"răpuși de absolut nimic privim tăcuți/

cum alunecă pe lângă noi/ bărcile plictisite de salvare"

Simona Toma continuă să facă pași siguri în prelungirea cărții simonești pe care o dezvoltă. Esențializarea, însingurarea, emoția iluziilor ("nu mai aprind lumina și mă lovesc/ de tot ceea ce mă înconjoară/ în plină viteză") și multiplicarea viețuirii ca un ideal al distanței "nedezbrăcate de fericire" - constitue punctele tari al unei poezii în care conceptul estetic simulant are pretenția de a se bate cu ideația. Vizitarea unor termeni inactuali: "bătrânul" (aka Dumnezeu), "lumânare", și al unor imagini și expresii cu structură romantică, sunt deconstruite, după o lecturare completă - spațializată, în jocul psihologizat și deseori postmodernist, atât de subiectiv, al alter egourilor. Există, după umila mea părere, falduri, accesorii alterante care odată înlăturate vor ascuți discursul poetic către Sine și/sau dinspre Sine.

Ioan Tofan: Nu este o poezie pentru esteți, este o poezie pentru toți. Place tuturor, povestea din ea este frumoasă întotdeauna. Cândva m-a făcut să plâng.

Nelu Păcuraru: O poezie elegantă, multă sensibilitate și multă intelectualitate.

Dragoș Valentin: Cred că mai are foarte multă poezie să ne aducă. Remarc versurile : "desenez simone/ pe străzile pe unde/ trec/ una sigur te va întâlni/ și te va aduce/ la mine".

Daniela Capotă: Văd poeziile acestea ca un jurnal, în care fiecare zi este o părăsire, o singurătate. "Un gol de aer pe care îl umplu/ cu hăul din mine/ și n-am ce face/ trebuie să-l urc că el crește/ crește/ se face tot mai înalt" - este singurătatea din mitul lui Sisif.

Anka Șerban: Aduce jurnalul poetic la un nivel foarte înalt, trăirile sunt pline de lirism, esențializarea la nivel maxim. 

Gabriel Gherbăluță: La reeditarea volumului de versuri, nouă poeme îți sugerez să le incluzi, pentru că sunt scrise în același stil. Primul și ultimul poem sunt în alt stil, este linia nouă pe care vrea să meargă, chiar dacă în prim-plan este tot ea.

Vă invităm sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 11.00, la Librăria "Alexandria", unde o să aibă loc lansarea cărții profesorului și militantului social Iulian Grigoriu - "Revoluția mea. Jurnal de voyeur social". Cenaclul "Noduri și semne" se reîntâlnește pe 27 decembrie, după ora 18.00, la parterul "Vieții libere", într-o seară în care fiecare va citi ce va dori.

Citit 1152 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2019 12:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.