Digitizarea culturii

Digitizarea culturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trebuie relansat şi programul de achiziţii de carte

Biblioteca publică nu mai poate avea rolul din anii `90, ci trebuie să devină un centru de informare, un loc unde oamenii să meargă cu mare plăcere şi unde să primească şi altfel de servicii decât împrumutul unei cărţi, a declarat Hunor Kelemen, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, la o dezbatere organizată joi de minister în parteneriat cu programul Biblionet.

Hunor Kelemen a subliniat şi faptul că finalizarea lucrărilor la Biblioteca Naţională şi programul de digitizare a culturii sunt cele două proiecte majore ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional prin care se intenţionează recuperarea  a măcar o parte din ceea ce s-a pierdut în acest domeniu în ultimii 20 de ani.

„Bibliotecile publice din România au suferit enorm după Revoluţie, trecând printr-o perioadă dificilă atât din punct de vedere financiar, cât şi din cel al resurselor umane. Este meritul bibliotecarilor că au reuşit să ţină în viaţă biblioteca publică”, a declarat ministrul.

"Trebuie să regândim rolul bibliotecilor publice în viaţa comunităţilor locale şi la nivelul satelor, comunelor şi a oraşelor mici, mai ales în cele în care nu funcţionează şi universităţi”, a mai mai spus Hunor Kelemen, mulţumind Fundaţiei Bill şi Melinda Gates şi IREX-ului, parteneri ai Ministerului în iniţiativa de formare a bibliotecarilor.

„Acest proiect ne arată ce se poate face cu o sumă semnificativă pentru România, dar şi cu idei bune puse în practică.

Pentru anii următori este de datoria noastră să umplem cu conţinut acest program Biblionet”, a precizat ministrul. „Relansarea programului de achiziţii de cărţi pentru biblioteci este o prioritate pentru minister. Anul acesta nu vom avea posibilitatea să derulăm acest program pentru care trebuie să recuperăm fondurile cu care a contribuit Loteria Naţională şi sectorul jocurilor de noroc".

"Dorim să sprijinim în continuare şi toate iniţiativele în domeniul formării bibliotecarilor, a acelor oameni care, în biblioteca publică sătească, comunală sau orăşenească sunt catalizatori şi din punct de vedere social-educaţional. Vom propune un parteneriat Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în formarea viitorilor cititori şi a utilizatorilor moderni ai serviciilor din biblioteci”.

La eveniment, ministrul a propus o întâlnire cu Asociaţia Bibliotecarilor pentru a purta discuţii pe eventualele propuneri de amendare a Legii bibliotecilor adoptate în 2002.

„Ne-am ocupat foarte mult de această lege în Parlament. Acum trebuie să o actualizăm şi invit membrii Asociaţiei Bibliotecarilor să vină cu propuneri pentru îmbunătăţirea acestui act normativ”, a mai spus ministrul.

Citit 541 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.