Un Borges român

Un Borges român
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Radu Sergiu Ruba, prietenul scriitorilor gălăţeni * Autorul şi-a dictat autografele *

Scriitorul Radu Sergiu Ruba nu-şi datorează notorietatea faptului că, întocmai ca Borges sau Homer, este nevăzător, ci unui talent autentic. Numărul celor care i-au cerut autografe vineri, la Biblioteca „V. A. Urechia” – Editura Limes Cluj, după lansarea romanului său „Demonul confesiunii”, a fost deci semnificativ.

Poet şi prozator, Ruba este cunoscut ascultătorilor de radio, căci radioul se adresează urechii, şi nu ochiului. Ceea ce chiar mi-a făcut plăcere este firescul cu care autorul îşi apreciază opera.

Fără mofturi, Ruba susţine literatura de consum, însă cea de calitate. Adică o literatură fluentă, plăcută cititului: „E nevoie de viaţă în literatură!” Cartea sa, deşi se citeşte cu plăcere, nu este doar un obiect… 

Preşedintele al Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi membru în forumul european al nevăzătorilor, Radu Ruba a scris astfel, într-o premieră tehnologică pe la noi, primul roman conceput cu ajutorul unei voci electronice, adică o tehnică specială de calculator, folosită de nevăzători în Occident, prin care poţi auzi ceea ce tastezi.

Prezentat la lansarea gălăţeană de criticul Viorel Ştefănescu, romanul prinde secvenţe de dinainte, din timpul şi de după revoluţie, cu umor, cu fior clasic, uneori cu nuanţe de policier.

„Eu sunt mai mult Eliza”, a mărturisit autorul, vorbind despre personajul său principal feminin, tot aşa cum Flaubert spunea: „Madame Bovary c`est moi!”    Autorul, salutat la lansare de şeful filialei Galaţi – Brăila a Uniunii Scriitorilor, Corneliu Antoniu,  a vorbit despre momentele petrecute alături de mulţi scriitori gălăţeni, unii aflaţi acum în Capitală, de la Mihail Gălăţanu la Alina Comşa Durbacă.

Autorul a… dictat autografele, depunându-şi mai jos semnătura… 

Foto: Adrian Secară

Citit 750 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.