Două lansări tematice de carte la salonul „Axis Libri”. Prin literatură, în căutarea adevărului
Foto: Remus Basalic

Două lansări tematice de carte la salonul „Axis Libri”. Prin literatură, în căutarea adevărului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ultima ediţie din acest an a Salonului literar „Axis Libri” a marcat lansarea unei piese de teatru- document, semnată Katia Nanu şi Vlad Vasiliu, şi a unui roman scris de Andrei Velea. Deşi prezintă evenimente petrecute la mai bine de două decenii distanţă, ambele volume aduc în discuţie problematica implicării civice şi pe cea a asumării adevărului.

Jurnalista şi scriitoarea Katia Nanu şi actorul Vlad Vasiliu şi-au numit piesa de teatru „O revoluţie pentru fiecare sau după treizeci de ani”. Autorii prezintă în cheie dramatică evenimentele petrecute la Galaţi în decembrie 1989. „Nu am intenţionat să facem istorie prin această piesă. Nu noi decidem adevărul, de aceea am şi ales acest titlu. Fiecare dintre noi are o altă percepţie asupra evenimentelor din 22 decembrie. Este un subiect de mare actualitate şi extrem de dureros. Dar cineva trebuia să încerce să facă literatură din ceea ce s-a petrecut la Galaţi atunci. Pentru că literatura este mai uşor de digerat şi pentru că este normal să lăsăm nişte urme pe acolo pe unde trecem”, spune Katia Nanu.

În „#Agora. Democraţia nu a fost niciodată mai sexy”, romanul de debut al lui Andrei Velea, „agora”, spaţiul public din Grecia Antică, este înlocuit de lumea internetului, devenită câmp de bătălie pentru idei, convingeri, doctrine, frustrări şi manipulări. Andrei Velea scrie despre implicarea civică, despre asumarea adevărului, dar şi despre dragoste originalitate. Romanul „#Agora” face parte din proiectul literar „IV Romane”.

Importanţa de a fi nu doar tolerant, ci şi bun

Scriitorul Adi G. Secară, unul dintre moderatorii Salonului „Axis Libri”, a subliniat că cele cele două cărţi lansate stau sub semnul istoriei. „Ele aşază în faţa cititorului diverse probleme, dintre care cea mai importantă este cea a adevărului. Adevărul, care adeseori umblă cu capul spart şi cu picioarele rupte, dar care rămâne, totuşi, adevăr. Subiectele dezbătute de cele două cărţi sunt grave, însă lecţia pe care trebuie să o învăţăm este să nu fim doar toleranţi, ci şi buni”, spune Adi G. Secară.

Citit 2165 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2019 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.