File de istorie veche, file de istorie nouă

File de istorie veche, file de istorie nouă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Biserica Sfinţii Casian şi Gherman, în aşteptarea sfinţirii *

În sâmbăta şi a doua duminică din Postul Mare, la Biserica Sfinţii Casian şi Gherman din Galaţi a fost sărbătoare, cunoscut fiind că cei doi Sfinţi daco-romani sunt Ocrotitorii sfântului locaş.

Istoria acestei biserici este şi veche şi nouă; este o istorie veche întrucât Cuviosul Ioan Casian este născut la Casimcea, în Dobrogea, iar cultul lui dăinuie de şaisprezece veacuri.

Pornind din Dobrogea, dragul de Dumnezeu i-a purtat pe cei doi prieteni în Palestina, Egipt, Antiohia, Roma. De aici, despre Sfântul Gherman  nu mai sunt informaţii. Sfântul Ioan Casian a ajuns la Marsilia, în sudul Franţei, unde veghează la unitatea creştinilor în Hristos, Cuviosul Ioan Casian fiind considerat încreştinătorul părţii de sud a Franţei.

Şi este această biserică şi o filă de istorie nouă, pentru că semne văzute ale lucrării Sfinţilor noştri daco-romani, la Dunărea de Jos, sunt de aproximativ un deceniu în urmă.

Ele sunt determinate de Arhiereul Dunării de Jos - Înalt Prea Sfinţitul Casian - care a închinat acest Sfânt Altar Sfântului Ioan Romanul, cum i se mai spune.

Din 2001 şi până în prezent, gălăţenii văd fără mari eforturi cum creşte lucrarea duhovnicească de la Galaţi, cum a fost ridicată noua biserică, prin grija părintelui Petru Chircă şi a harnicilor enoriaşi de aici.

Piatra de temelie a fost pusă în 16 august 2001, însă mai întâi a fost ridicată capela, în care au fost primite Moaştele Sfântului Ioan Casian în toamna lui 2002.

Abia în 5 decembrie 2005 au început lucrările la biserica mare, care este încă în construcţie. Are mulţi dăruitori acest sfânt locaş, însă cărămida cu care s-a ridicat locaşul vine de la  răposata Filofteia Gheorghiţă.

În prezent, materialele de construcţie sunt achiziţionate, inclusiv acoperişul - lemn şi tablă de bună calitate - iar zidirea ar putea fi finalizată, în câteva luni...

„Deşi nu s-a mai făcut mare lucru din octombrie 2008, cu puţine eforturi din partea constructorului, am putea în scurt timp să pregătim Sfântul Altar pentru a fi sfinţit”, îşi exprima speranţa părintele Petru.

Bărbaţi de încredere

Domnul Călin Lupaşcu este unul dintre cei peste 2000 de enoriaşi din această parohie şi este unul dintre rugătorii care arde precum o lumânare pentru ca sfântul locaş, situalt pe Faleza Dunării, să devină Casă de slujit lui Dumnezeu.

La cei 91 de ani, domnia sa este încă, onorific, între membrii consiliului parohial, pe lista „Bărbaţi de încredere”. „Sper să apuc vremea când va fi Sfinţit Sfântul Altar”, îşi exprima speranţa acest brav bărbat... 

Speranţa că va fi în curând sfinţit Sfântul Locaş şi-a exprimat-o, la sărbătoarea din Anul Domnului 2010, şi Înalt Prea Sfinţitul Casian, care a oferit spre închinare Racla cu Moaştele Sfântului Ioan Casian.

La sărbătoarea din acest an, făcând o trecere în revistă a personalităţii Sfântului Ioan Casian, Arhierelul locului ne-a adus în atenţie consideraţiile academicianului Emilian Popescu care consideră că Sfântul Ioan Casian „…este un Sfânt Vasile pentru români, este personalitatea cea mai importantă din veacul al IV-lea născută în pământul românesc”.

De aceea, trebuie doar să nu uităm şi mergem măcar din când în când în Biserică şi să-i cerem sfat părintesc şi ceresc, pentru a învinge pământeşti şi omeneşti neputinţe.

Foto: Biroul de presă ADJ

Citit 586 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.