De 5 ani, în oraşul nostru funcţionează Filiala Uniunii Scriitorilor din România. 36 de scriitori gălăţeni şi 12 din Brăila au aderat la această filială.
N-a fost uşor, s-a constituit cu eforturi, şi meritul incontestabil este al preşedintelui, poetul Corneliu Antoniu.
Ai crede că acolo unde o astfel de uniune de creaţie îşi face apariţia se deschid cărările pentru creatori, autorităţile se îmbulzesc să-i sprijine, comunitatea se interesează de existenţa ei.
Nu e cazul la Galaţi. De 5 ani, USP Galaţi nu are sediu şi toate eforturile făcute în acest sens au rămas fără nici un rezultat.
Uniunea are editură, revistă, un festival de nivel naţional, are o relaţie normală cu Societatea Scriitorilor „C.Negri”, cealaltă uniune de creaţie care, la rândul său, reuneşte scriitori din zonă şi care se ocupă de o revistă şi un festival.
Mai mult, există şi în afara cadrului organizat mulţi scriitori de valoare gălăţeni, iar biblioteca V.A Urechia a reuşit să-i adune pe ei şi pe membrii USR într-un cenaclu şi să pună, la rândul său, pe picioare o editură.
Nu poate aşadar nimeni contesta realitatea unui număr serios de scriitori gălăţeni, care ar merita puţină atenţie şi un spaţiu în care să-şi poată desfăşura activitatea.
S-au identificat chiar clădiri potrivite pentru acest spaţiu, dar autorităţile par să le păstreze pentru alte scopuri.
Nu e de mirare, la Galaţi lucrurile merg de cele mai multe ori încet şi prost, iniţiativele sunt mai curând deranjante şi cei care vor să întreprindă ceva se lovesc de birocraţie şi indiferenţă.
De aceea invit scriitorii, fie că sunt sau nu membri ai unor uniuni de creaţie, să-şi spună scurt şi clar părerea despre acest lucru.
Să aducă argumente, dacă le au, să ofere soluţii, dacă acestea există. „Viaţa liberă” le stă la dispoziţie.
Este sau nu necesar un sediu pentru Uniunea Scriitorilor Galaţi-Brăila? Sau e mai simplu să ne deplasăm în oraşul vecin, unde autorităţile sunt mult mai dispuse să dea scriitorilor ceea ce li se cuvine?