CRONICĂ DE CENACLU | Romantic 4 ever!

CRONICĂ DE CENACLU | Romantic 4 ever!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

A fost o seară romantică. De-abia după ce s-au terminat sonetele lui Gabriel Gherbăluță, în lectura autorului, mi-am dat seama că aveam nevoie de așa ceva. S-a simțit ca o gură de aer proaspăt în peisajul poeziei moderne, deși formatul de sonet nu e un lucru nou. Tocmai de aceea reușita este și mai valoroasă. Venite din inspirație stănesciană, argheziană, minulesciană și altele (l-am ”auzit” și pe Labiș, la un moment dat, cu Moartea căprioarei), versurile poetului Gabriel Gherbăluță au, pe alocuri, pe lângă metaforă, forță retorică, invitându-și cititorul la a recita cu voce tare pentru a simți din plin frumusețea muzicalității (”Și Dumnezeu trimite cărți poștale /cu salutări din locurile sfinte / pe bulevard spre fluviu merg agale / poemele-ncărcate în cuvinte // și Dumnezeu ne lasă astăzi singuri / sorbim din viață fără pai sau linguri” sonet – al anunțului de la poarta raiului). Și s-a mai întâmplat ceva: am hotărât că, pentru mine, să semeni la scriere cu un predecesor celebru nu trebuie să fie un minus. Nu cred că stilul unui scriitor este proprietatea lui și nici că un scriitor nu mai poate scrie într-o anumită manieră doar pentru că s-a mai scris așa. Sunt mulți artiști care strecoară în numărul lor de dans mișcări pe care le ghicim a fi inspirate de Michael Jackson, iar acest lucru ne bucură. Iar la Gabriel Gherbăluță nu e vorba de a imita, ci de a suna uneori într-un anumit fel, într-un fel plăcut-recognoscibil, ca imediat după aceea să-și pună amprenta asupra poemelor, pentru a îndepărta orice urmă de îndoială.

”Îmi plac sonetele pentru că există acea rigoare a ritmului și a rimei. Apreciez curajul de a scrie sonete în ziua de azi. Interesant este cum reușește (Gabriel Gherbăluță – n.n.) să capteze atenția speculând perioada aceasta de angoasă și depresie. Poemele acestea m-au convins că poezia cu formă fixă mai merită o șansă” (Tudor Neacșu).

”Mi-au plăcut foarte mult. Am încercat să le asociez cu anumite imagini și să mi le explic. Am găsit în ele simboluri multiple, de la lumea agitată în care trăim la imaginea vieții suprapusă peste imagine fluviului” (Narcisa Florea).

”Scrie sonetele ca un rocker. Are un stil aparte și deseori te face să crezi că seamănă cu alții, dar nu vreau să cad în ispita comparativismului. Se încăpățânează să semene cu toți marii poeți și să fie el în același timp. E o poezie sinceră. Felicitări!” (Adi G. Secară)

”Unele fragmente mi-au plăcut foarte mult, dar au fost și pasaje care nu mi-au spus prea multe. În ansamblu, a fost o seară clasică, pe care o trăiesc rar” (Carmen Neacșu).

Vineri, 29 mai, în direct de pe pagina noastră de Facebook, citeşte Gabriela Alexandru.

Citit 1582 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 01:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.