Celebrul scriitor Carlos Ruiz Zafón a murit la 55 de ani

Celebrul scriitor Carlos Ruiz Zafón a murit la 55 de ani
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

A fost romancierul spaniol cel mai citit de la Miguel Cervantes încoace, iar cărțile sale au fost traduse în peste 40 de limbi. Este vorba despre celebrul scriitor Carlos Ruiz Zafón, care a murit vineri, la numai 55 de ani, la domiciliul său din Las Angeles, a anunțat editorul său, citat de publicația britanică The Guardian, potrivit Libertatea.

Romancierul fusese descris ca fiind cel mai citit autor spaniol de la Cervantes, cărțile sale fiind vândute în peste 38 de milioane de exemplare. De aproape doi ani, suferea de cancer de colon.

Premierul spaniol Pedro Sánchez l-a omagiat pe Zafón : „L-am pierdut pe unul dintre cei mai citiți și admirați scriitori spanioli din lume. Carlos Ruiz Zafón, un romancier cheie al epocii noastre, a adus o contribuție semnificativă la literatura modern”. Numindu-l „unul dintre cei mai buni romancieri contemporani”, editorul său, Planeta, a citat din cea mai cunoscută carte a sa, „Umbra vântului”, un thriller literar despre o bibliotecă de titluri obscure: „Fiecare carte, fiecare volum pe care îl vezi aici, are un suflet. Sufletul persoanei care l-a scris și al celor care l-au citit și au trăit și visat cu acesta”.

Carlos Ruiz Zafón s-a născut la Barcelona în 1964. A lucrat în publicitate şi a colaborat la reviste prestigioase, precum La Vanguardia sau El País, potrivit unei prezentări publicate de editura Polirom, cea care i-a publicat cărțile în limba română.

Zafón și-a început cariera literară în 1993 cu o carte pentru copii, ”Prinţul din negură” (Polirom, 2011, 2015, 2017), pentru care i s-a decernat Premio Edebé. I-au urmat romanele „Palatul de la Miazănoapte” (1994), „Luminile din septembrie” (1995), „Marina” (1999, „Umbra vântului” (2001), care a fost distins cu Prix du Meilleur Livre Étranger în 2004, Prizonierul cerului (2011).

În anul 2008 a apărut „Jocul îngerului”. Cel mai recent roman al său, ”Labirintul spiritelor”, a fost publicat în Spania în 2016 şi încheie faimoasa tetralogie intitulată “Cimitirul Cărţilor Uitate”.

Citit 2892 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.