„Popasuri de suflet” la „Vatra cu dor”

„Popasuri de suflet” la „Vatra cu dor”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La „Vatra cu dor”, muzeul viu din satul Şiviţa, comuna Tuluceşti, vin în fiecare an oaspeţi din ţară şi de peste hotare. Săptămâna aceasta, casa lui Paul Buţa a găzduit două grupuri: unul de colecţionari din ţară şi cercetători din cadrul Muzeului Ţăranului Român, veniţi într-o tabără de vară inclusă într-un proiect mai amplu, intitulat „Un viitor pentru patrimoniu, un patrimoniu pentru viitor”, şi un alt grup, de artişti plastici gălăţeni care au participat la o tabără de creaţie.

Cadrul natural binecuvântat, muzeul unic de la Şiviţa şi, poate, în primul rând, ospitalitatea extraordinară a familiei Buţa sunt tot atâtea argumente pentru care oaspeţii doresc, de fiecare dată, să revină la „Vatra cu dor”.

Ambele evenimente au fost reunite sub genericul „Popasuri de suflet”, desfăşurându-se sub egida Consiliului Judeţului, a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” şi a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti.

Magda Andreescu, muzeograf în cadrul Muzeului Ţăranului Român, vorbind despre Paul Buţa, ne-a declarat: „Dumnealui a fost selectat în a doua etapă a proiectului, în anul 2009, colegii mei care au venit şi au făcut cercetare aici au fost surprinşi de complexitatea activităţii pe care o desfăşoară şi de disponibilitatea dânsului de a participa la diverse experienţe”.

„I-am propus, în mod firesc, să ne fie partener în acest proiect, ştiind ce cadru minunat are aici, la Şiviţa şi ce gazdă minunată este. A acceptat necondiţionat şi iată-ne la Şiviţa, după care vom merge mai departe îmbogăţiţi cu experienţele de aici, cu lucrurile pe care ni le-a povestit, pe care le-am văzut şi pe care participanţii la această Şcoală de vară au timp o viaţă înainte să  le proceseze, să le utilizeze  la ei în colecţii şi în activităţile conexe pe care le vor desfăşura”.

La Şcoala de vară au participat tineri pasionaţi de cultura tradiţională, deţinători ai unor colecţii săteşti din Vrancea, Argeş, Suceava, Sibiu şi Sălaj, alături de specialişti din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

Timp de două zile, artiştii plastici gălăţeni Gheorghe Miron, Sterică Bădălan, Irina Panţiru şi Raul Popa s-au bucurat de linişte şi au pictat cu poftă la Şiviţa.

„I-am promis lui Paul că am să vin să-i pictez casa. Am pictat-o şi i-am dăruit lucrarea pentru că e un om formidabil şi pentru că nimeni nu s-a gândit până acum să facă acest lucru”, ne-a declarat Gigi Miron.

Citit 1877 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.