Cenaclul ”Noduri şi semne” | Uimitorul Jack (roman, fragment)

Cenaclul ”Noduri şi semne” | Uimitorul Jack (roman, fragment)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Jack știa cine era John Travolta, renumitul actor din filme precum... ă...ă...ă... din multe filme celebre, știa și că avusese aceeași problemă și el în ceea ce privea frica zborul cu avionul, dar nu știa un lucru: de unde să găsească atâția bani pentru a-și cumpăra un așa numit aparat de zbor.

- Până ce ajungi să-ți pui problema banilor pentru un avion, trebuie mai întâi să obții brevetul, îi întrerupse domnul Fredunio șirul gândurilor. Așa că, să trecem la treabă, mai tinere Farnum*.

Deschise un dulap și luă din el o machetă de avion, cu părți detașabile. Îl puse pe banca lui Jack.

- Poți să-mi spui care sunt părțile componente principale ale unui avion?

- Floare la ureche, zise Jack, și începu să le înșire în timp ce le atingea cu degetul arătător: partea din față, partea din spate și partea de la mijloc.

- Da, se poate spune și așa, dar cum zboară el? Care este partea ce-l ține în aer?

- Aerul. Dacă nu e aer, nu plutește. De aceea, când avionul trece printr-un gol de aer, el cade în... gol. Mi s-a întâmplat când am fost cu familia în Oregon. A fost nasol. Cred că de atunci am luat frică de zbor cu avionul.

Paul Fredunio se scărpină în cap. Așa făcea când era într-o încurcătură. Se gândi să încerce altfel.

- Fii atent aici, Jack: cum zboară păsările? Ce folosesc ele ca să zboare?

- Aripile.

- Perfect, zise instructorul, mimând entuziasmul. Aripile! Ei, avionul are aripi?

- Păi, cam are.

- Exact! Stai... Cum vine asta ”cam are”?

- Are, da’ nu dă din ele. Că păsările așa zboară: dau din aripi, înghesuie aerul sub penele din care sunt făcute, se înalță pe grămada de aer, apoi la fiecare bătaie mai pun câte o ”cărămidă” făcută tot din aer, pe care se înalță, și tot așa.

Domnul Fredunio nu mai auzise o asemenea explicație. E drept că ea venea de la o persoană care era, practic, doar un copil, și în mod normal l-ar fi amuzat, dar cel din fața lui avea corpul unui adult crescut în bucătăria unui fast food, ceea ce îi lua din drăgălășenia unui puști.

- Nu, Jack, păsările nu se înalță pe cărămizi de aer, oricât de poetică ar fi exprimarea. Când dau din aripi, ele creează o presiune mai mare sub aripi și una mai mică deasupra lor. Presiunea aceea mai mare, de sub aripi, pur și simplu împing păsările în sus. Plus că mai e și principiul acțiunii și reacțiunii. Ele împing aerul în jos cu o forță egală cu care aerul respectiv împinge aripa în sus. Acțiune – reacțiune. Ai înțeles?

Citit 1477 ori Ultima modificare Vineri, 28 August 2020 13:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.