Au îmbrăcat Cetatea în haina primăverii

Au îmbrăcat Cetatea în haina primăverii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă, în Ajunul Floriilor, pelerinajul organizat din iniţiativa Arhiereului Dunării de Jos - asemenea manifestărilor de suflet românesc din întreaga Patriarhie care au culminat cu  cea de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, centrul spiritualităţii întregii Ortodoxii Româneşti - a înviat întreaga Eparhie.

Zilele acestea, întreaga suflare românească „a mers cu Duhul lui Dumnezeu, pe cărările cetăţii”,  dar şi la Liturghie, însoţindu-L pe Hristos  prin vechiul Ierusalim, cu şase zile înainte de pătimirea şi Răstignirea Sa.

Prin pelerinajul de sâmbătă, când gălăţenii „au refăcut, după credinţă, calea dintre vechea Betania şi Ierusalim”, pelerinajul de Florii de la Galaţi a fost reluat după şapte decenii, preciza Înalt Prea Sfinţitul Casiasn al Dunării de Jos.

Vom reveni asupra acestui moment, pentru că el a îmbrăcat întreaga Cetate de la mila 80 a Dunării în haina tinereţii şi a copilăriei, a primăverii şi a veşniciei.

Vom insista astăzi asupra învierii lui Lazăr care este „este una misionară” şi ea este legată de Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului, sărbătorită ieri.

El întră în vechiul Ierusalim în smerit triumf, călare pe un asin, în ovaţiile poporului care era uimit de învierea lui Lazăr din morţi. Aceste două evenimente din istoria mântuirii noastre trebuie privite împreună.

„Ca stare sufletească şi dorinţă de curăţire duhovnicească, se apropie de timpul sacru pe care-l aşteptăm de 40 de zile de postire, Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, observa Înalt Prea Sfinţitul Casian, ieri în Catedrala Episcopală”.

„Culmea activităţii Sale pământeşti a reprezentat-o chemarea unui om din mormânt, pe Lazăr, pe care l-a înviat şi despre care Sfântul Evanghelist Ioan, martor direct al acestor evenimente,  ne spune că era în putrefacţie”.

„Această înviere este una pregătitoare pentru marea Înviere din morţi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ştim că Iisus Hristos mai înviase un tânăr şi o copilă...”.

„Dar această înviere a lui Lazăr este una misionară... Ne pregăteşte pentru moartea şi învierea Domnului nostru Iisus Hristos, singura moarte petrecută din iconomia lui Dumnezeu care a învins păcatul, moartea, şi care ne-a adus şi bucuria învierii de obşte”.

„Care ne cheamă pe noi la o altă stare a trăire duhovnicească. Mântuitorul nu este doar un Erou, El este Unsul lui Dumnezeu...”.

Înalt Prea Sfinţitul Casian a spus că prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos întreaga istorie a mântuirii noastre „s-a schimbat structural”, din temelii.

Mântuitorul ne-a arătat că omul nu este doar trup, nu este doar materie, este şi Duh şi noi ne împărtăşim din veşnicia Fiului lui Dumnezeu spre mărturisirea Sfintei Treimi.

„Învierea lui Lazăr este una misionară şi este strâns legată de Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului, ne-a spus Înalt Prea Sfinţitul Casian. Poporul L-a întâmpinat cu aclamaţii, cu  osanale, dar osanalele erau false; ei erau copleştiţi de învierea lui Lazăr, dar acelaşi popor Îl va răstigni”.

Atât la pelerinajul din Ajunul Floriilor, cât şi ieri la Sfânta Liturghie, creştinii au purtat în mâini flori şi stâlpări de salcie, în amintirea finicului din mâinile iudeilor. 

„Finicul este semnul întâmpinării şi al recunoştineţei cu care erau întâmpinaţi eroii în vechiul Imperiu Roman, Palestina fiind la acea vreme era provincie romană”.

„Spun evangheliile că Mântuitorul era trist, fiindcă ştia că va trece prin patimi, că va fi vândut; ştia că peste trei zile ovaţiile se vor transforma în hulă, fiindcă firea omenească este schimbătoare...”.

Multe au fost bucuriile din aceste zile la Dunărea de Jos, multe taianele pe care Mântuitorul le prevesteşte în casa lui Lazăr. Despre acestea şi despre micii pelerini care au întinerit străzile cetăţii sâmbătă, la pelerinajul de Florii, veţi afla într-un număr viitor.

Citit 593 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.