Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, în prima vineri după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, Biserica Dreptmăritoare prăznuieşte Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, praznic împărătesc ce se ţine întotdeauna în vinerea din Săptămâna Luminată *

Ziua este o reactualizare a unei minuni pe care a trăit-o Leon cel Mare, în veacul al V-lea, înainte de a ajunge împărat al Bizanţului. Se spune că tânărul prinţ Leon se plimba printr-o pădure deasă din apropierea capitalei bizantine, iar acolo a întâlnit un orb.

Simţindu-se neajutorat, orbul i-a cerut lui Leon să îl ajute să iasă din hăţişul pădurii, la lumină. Mergând, orbului i s-a făcut sete şi, fireşte, a cerut apă.

Cel văzător cu ochii trupeşti, Leon, a căutat insistent un izvor, însă nu l-a găsit. A fost ajutat de un glas necunoscut care s-a făcut auzit: „Nu e nevoie să te osteneşti, Leoane, căci apa e aproape!”.

La câţiva paşi, Leon a găsit izvorul mult căutat; a luat apa şi a spălat ochii orbului, iar orbul a văzut. Tot atunci, Leon  a fost înştiinţat de glas ceresc că va ajunge împărat.

Era pe la anul 450 după Hristos. La câţiva ani de la această întâmplare, Leon a ajuns împărat şi a domnit între anii 457-474.

În locul unde orbul i-a arătat o altfel de lumină, cea a lui Dumnezeu, Leon a ridicat o biserică cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, astfel mulţumind Maicii Domnului şi Fiului lui Dumnezeu.

Fiindcă Împăratul Leon a înţeles mai târziu că glasul coborât din cer era al Maicii Domnului. Maica noastră care revarsă asupra noastră Izvor de bunătăţi.

Prin veacuri, multe au fost şi sunt sfintele altare care au acest hram închinat Maicii Domnului, de regulă ridicate deaupra unor izvoare cu apă tămăduitoare.

Izvorul Cel Veşnic şi dătător de Viaţă şi Lumină este însă Atotputernicul Dumnezeu, Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane.

Pelerinaj la Brăila

În Eparhia Dunării de Jos, astăzi este unul dintre marile pelerinaje de peste an.

El are în vedere sărbătoarea de la Biserica Greacă din Brăila, municipiu aparţinător Eparhiei Dunării de Jos, loc spre care se îndreaptă an de an mii de pelerini veniţi din toate colţurile ţării.

Sfântul locaş cu hramul „Izvorul Tămăduirii” este renumit pentru apa tămăduitoare pe care pelerinul o găseşte aici, doar în ziua hramului, când cu rugăciune arhierească apa izvorului de la temelia Bisericii este sfinţită.

Potrivit rânduielii, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, care va binecuvânta rugătorii şi se va ruga pentru ei. 

Pelerinaj la Mănăstirea Adam - al doilea hram

În această zi, în Vinerea Luminată, pelerinii dornici de rugăciune pot ajunge la Mănăstirea „Adam” din judeţul Galaţi, unde sunt aşteptaţi de maica stareţă Anastasia Cimbru şi obştea de aici.

În Galaţi, hram şi la  Biserica „Izvorul Tămăduirii”

Tot astăzi este şi hramul vechii biserici gălăţene „Izvorul Tămăduirii”, unde ne aşteaptă la sărbătoare părintele paroh Vasile Călieanu.

La acest sfânt locaş din Valea Oraşului rugăciunea a fost reluată după 1990, când sfântul locaş a fost restaurat.

Citit 792 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.