Îndoiala - o expresie a necredinţei

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ieri, în Duminica Tomii, creştinii au continuat pelerinajul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos în sfintele biserici.

La Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, credincioşii au parcurs Evanghelia de la Ioan (20, 19-31) şi au aflat despre îndoiala lui Toma - unul dintre cei unsprezece ucenici - care nu era de faţă în momentul în care Mântuitorul a venit  prin uşile încuiate „şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace Vouă!”.

Afând din relatările ucenicilor că Iisus Hristos este viu, Toma a avut un moment de îndoială:

„Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede!”.

Despre credinţă şi necredinţă a fost şi cuvântul  pe care Înalt Prea Sfinţitul Casian l-a rostit în Duminica Tomii.

„De durere, de suferinţă şi de boală că nu L-a văzut pe Mântuitorul înviat, Toma a decăzut într-o stare de necredinţă”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Casian.

„Mântuitorul cunoscându-l, văzând că în Toma s-a născut o dorinţă arzătoare şi că, până nu-L va vedea şi el, nu va crede, l-a invitat să-I pipăie rănile”.

„Starea lui Toma, care nu a spus că nu e adevărat, s-a împărţit în două: pe de o parte era o dorinţă, un dor  legitim de a se atinge de Domnul, de alta, îndoiala...”.

Înalt Prea Sfinţitul Casian a spus că atunci când îndoiala îi întunecă minţile, când patimile îl stăpânesc pe om, atunci omul a slăbit.

„Îndoiala este o expresie a necredinţei, toate dorinţele noastre omeneşti sunt o expresie a voinţei, care voinţă ne vindecă doar de anumite neputinţe”.

„Credinţa însă este un dar care ne ajută să ne depăşim pe noi înşine. Când Îl refuzăm pe Dumnezeu, refuzăm lumina, aerul, refuzăm viaţa...”.

Arhiereul Dunării de Jos a accentuat în predica de ieri „caracteristicile” necredinciosului, un om care aruncă vorbe la întâmplare, care este veşnic nemulţumit de semeni şi căruia nu-i mai intră nimeni în voie.

„Înţelegem din contextul evangheliei că ucenicii, deşi nu L-au văzut au crezut şi s-au bucurat, deci ei au primit şi darul bucuriei”, a subliniat Înalt Prea Sfinţitul Casian.

„Doar cei cu credinţă puternică au şi bucurie; cine nu are credinţă puternică nu are bucurie. De aceea, Domnul Îl invită şi îi spune să fie cu credinţă, fiindcă bucuria fără credinţă nu e o credinţă adevărată...”. 

„Fericiţi cei ce au crezut şi nu au văzut, spune Mântuitorul, fiindcă fericire mare e credinţa, e mare minune. Dar, noi, puţin credincioşii, cu noi ce se va întâmpla?”, a încheiat retoric Înalt Prea Sfinţitul  Casian.

Citit 539 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.