Pictură şi puţin Rolling Stones

Pictură şi puţin Rolling Stones
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O nouă expoziţie, a treia în această lună, s-a deschis joi seară la instituţia gălăţeană joi seară *

Ca într-o procesiune din alte timpuri, o sumedenie de oaspeţi misterioşi au poposit, joi seara, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.

Un Oaspete popular, o Vizitatoare cochetă, o Prinţesă, o Bătrână cu mască, un Oaspete cititor, unul astral, altul nebănuit, un altul mirat, altul vechi, ba chiar unul mistic şi altul zăpăcit.

Vizitatorii neobişnuiţi, ale căror trăsături trebuie căutate cu răbdare, deoarece nu au chip, sunt aduşi de pictorul Mihnea Baran, muzeograf la Muzeul de Artă Bacău, prin cea mai nouă expoziţie găzduită de  instituţia gălăţeană.

Tot joi, la vernisaj, alţi oaspeţi şi-au găsit loc printre „vizitatorii” din tablouri şi printre cei în carne şi oase aflaţi în sala „Ioan Simion Mărculescu”.

La iniţiativa directorului Dan Basarab Nanu, un scurt fragment dintr-un concert susţinut în 1968 de formaţia Rolling Stones (este vorba despre concertul Rock’d Roll Circus) a rulat în sală, pe ecranul de proiecţie improvizat.

Pelicula a completat auditiv, dar şi  coloristic, noua expoziţie de pe simeze.

Nelinişte aparentă

Plăcut impresionată de tehnica mixtă (pictură şi colaj), utilizată de tânărul băcăuan, criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei i-a mai remarcat coloristica, dincolo de senzaţia de nelinişte înşelătoare pe care o pot trezi personajele fără chip:

„În ciuda anxietăţii pe care o poate trezi necunoscutul, personajele încărcate cu simboluri ne devin familiare. Am descoperit nuanţe noi, dar şi o textură pe care ştie să o pună în valoare”.

„Bogăţia cromatică este cea care creează universul miraculos împărtăşit de pictor nouă, tuturor”.

La rândul său, organizatorul expoziţiei, muzeograful Eduard Constandache, speră ca pictorul care i-a atras atenţia prin amestecul de seriozitate şi de curaj să-i impresioneze la fel de mult pe toţi gălăţenii.

Oaspeţii, fie ei miraţi, populari, nepopulari, cu bască, inteligenţi, de dincolo sau neştiuţi, vă aşteaptă la un dialog faţă în faţă, la Muzeul de Artă Vizuală.

Explicaţie foto: De la stânga la dreapta, pictorul Mihnea Baran, criticul Mariana Cocoş Tomozei, muzeograful Eduard Constandache şi directorul Dan Basarab Nanu

Citit 516 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.