Ziua Culturii Naționale, ziua lui Eminescu, la Galați şi pe mapamond
Foto: Marian Calestru

Ziua Culturii Naționale, ziua lui Eminescu, la Galați şi pe mapamond
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Începând de pe 15 ianuarie, se vor desfășura la Galați, dar și în diaspora, o serie de manifestări, proiecte și expoziții menite să marcheze Ziua Culturii Naționale, majoritatea fiind centrate pe opera şi personalitatea lui Mihai Eminescu.

Recital transmis live de la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită cu un recital intitulat "Dor de suflet românesc", transmis live, astăzi, 15 ianuarie, de la ora 19,00, şi dedicat memoriei marelui nostru poet, Mihai Eminescu.

Potrivit comunicatului remis redacţiei, soliștii vocali Ana Băcanu, Andreea Blidariu, Florin Bobei, Lăcrămioara Crihană, Dominic Cristea, Adelina Diaconu, Silvia-Alice Niță, Florentina Soare și Valentin Vasopol vor interpreta lieduri pe versurile Luceafărului poeziei românești, iar instrumentiștii Gheorghe Constantinescu (clarinet) și Tereza Gânju (violoncel) vor da viață unor pagini celebre din repertoriul românesc. La pian, următorii maeștrii corepetitori vor susține partidele vocale: Ludmila Calalb, Georgiana Diaconescu, Tatiana Ionașcu-Zaharova și Ciprian Oloi. Corul Teatrului va completa programul serii cu câteva bijuterii muzicale de gen, sub îndrumarea dirijorului Daniel Nistor. Spectacolul va fi transmis pe pagina de Facebook a Teatrului, de la ora 19,00, pentru respectarea normelor impuse de autorități privind prevenirea răspândirii bolii COVID-19. (Anca Spânu)

Evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale la Biblioteca ”V. A. Urechia”

În perioada 15 - 31 ianuarie 2021 se vor desfășura la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ o serie de manifestări, proiecte și expoziții, atât la sediul central, cât și la filialele bibliotecii, precum și la Statuia din Parcul Eminescu.

”Întrucât situația actuală impune respectarea unor măsuri stricte privind organizarea evenimentelor publice, manifestările se vor desfășura online, împreună cu partenerii noștri, excepție făcând evenimentul de la statuia poetului, din Parcul Eminescu, unde vom aduce un omagiu prin depunerea unor buchete de flori” – aflăm de la managerul instituţiei,  Corina Emanuela Dobre. Astfel , astăzi, la ora 10,00, doi reprezentanţi ai bibliotecii vor depune flori la statuia poetului din parcul care-i poartă numele.

De la sediul central, on line, vor avea loc, între 15 și 31 ianuarie, proiecte desfășurate de compartimentele Bibliotecii împreună cu Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Clubul curioșilor, Liceul Teoretic „Dunărea”, Școala Gimnazială „Sfântul Grigorie Teologul”, Școala Gimnazială nr. 29, Școala Gimnazială „Dan Barbilian”, Școala Gimnazială „Sf. Trei Ierarhi”, Hanu Conachi, Școala Gimnazială Nr. 2, Școala Gimnazială „Mihail și Gavril”, din sat Mihail Kogălniceanu, structură a Școlii Gimnaziale „Sf. Cuvioasă Parascheva”, Smârdan.

Biblioteca a organizat și o expoziţie de documente din colecțiile secției pentru copii, oexpoziție de documente din colecțiile sălii de lectură, o microexpoziție on-line de cărți poștale ilustrate din colecțiile speciale ale bibliotecii.

La Filiala nr. 1 „Costache Negri” se va desfășura un proiect în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” și o expoziție virtuală de documente.

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, o expoziție de documente în stare fizică și on-line. Vor avea loc și întâlniri on line pe platforma Teams cu elevii Liceului Tehnologic “Paul Dimo” și alta pe platforma Zoom cu elevii Școlii Gimnaziale nr. 26, precum și platforma Meet cu elevii Şcolii Gimnaziale nr. 28 (cu invitaţi speciali: scriitorii Ion Zimbru și Victor Cilincă).

La Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” – o  întâlnire pe platforma Google Meet cu elevii Școlii Gimnaziale nr. 13 „Ștefan cel Mare” și o   expoziție de documente fizică și on-line, intitulată „Eminescu -Perla Culturii Naționale”.

La Filiala nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”, are loc un proiect cultural online derulat în colaborare cu elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 29, Galați, pe platforma Google Meet. Recital on line de poezie din operele poeților români:  poetul Valeriu Valegvi și alți iubitori de poezie. Fragmente îndrăgite din operele prozatorilor români, în lectura gălățenilor care frecventează Biblioteca „Hortensia Papadat-Bengescu”. Recital online de poezie din opera lui Mihai Eminescu. Expoziție online de desene inspirate de opera lui Mihai Eminescu. Activitățile sunt realizate de copiii de la Centrul de zi al Asociației Filantropice Sfântul Antonie cel Mare. Expoziție online de cartoline cu versuri eminesciene îndrăgite de către tineri de la Căminul Liceului  Tehnologic Carol I.Expoziție de desene inspirate de opera lui Mihai Eminescu realizată de copiii din clasele primare de la Școala Gimnazială „Iulia Hașdeu”.

Organizator: Filiala nr. 5 „H.P. Bengescu”- Bibliotecă Municipală din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. (Anca Spânu și Victor Cilincă)

Concurs de reportaj organizat de Filiala Galați a UZPR

Filiala Galați a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), cu sprijinul cotidianului "Viața liberă" și al Bibliotecii Județene "V.A. Urechia", lansează invitația la concursul de reportaj "România frumoasă", ediția a IV-a, 2021, desfăşurat sub mottoul "La trecutu-ți mare, mare viitor!".

Scopul concursului este de a descoperi și sprijini tinerele talente preocupate de citit, de povestit și de scris despre oamenii, faptele și locurile sau întâmplările care au făcut și fac România frumoasă. Puteți porni de la relatarea unor evenimente sau fapte ale marilor noștri înaintași sau relata despre locurile de rezonanță care v-au impresionat cu ocazia unei călătorii, a unei vacanțe. Vor fi apreciate lucrările care urmăresc faptele unor înaintași din Galați sau care au slujit istoriei acestor locuri. Genurile publicistice acceptate sunt: reportajul, relatarea, relatarea-portret, eseul. Textele vor fi redactate în Arial, corp 14, maximum 650-700 de cuvinte. Concursul, desfăşurat online în perioada 15 ianuarie-15 februarie 2021, se adresează școlarilor și liceenilor din judeţul Galaţi, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Juriul va fi alcătuit din ziariști și oameni ai cărții. Mai multe informații, pe pagina de Facebook a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România - Filiala Galați. Anunțul câștigătorilor celor trei premii și al Marelui Premiu pentru reportaj "Radu Macovei" se va face online. Vor fi acordate diplome, cărți şi premii în bani. (Maria Stanciu)

Eminescu, omagiat și de către românii de la Montreal

Prin amabilitatea dnei. Prof. Mărioara Popa, președinta Fundației IKON Galați, am primit cu bucurie un mesaj românesc tocmai din Canada, de la o ”școală pentru minte, inimă și cultură”: ”Școala Junimea din Montréal vă invită să fim împreună pentru a-l redescoperi pe Eminescu, cel care ne inspiră neîncetat.  Sâmbată, 16 ianuarie, ora 14,00 în Montréal, care corespunde cu ora 21,00 în România, în mediul online, sunteţi aşteptaţi pe următorul link https://junimearomana.com/event/eminescu-contemporanul-nostru.  Oriunde am fi pe mapamond, cu un simplu click ne putem regăsi împreună, în jurul unei tematici bogate în sensuri și simboluri. Trimiteți eventualele dvs. întrebări/opinii în legătură cu subiectul propus, la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Eminescu, truditor al cuvântului și justițiar neobosit, cel care a creat unitatea limbii române şi reprezintă ceea ce este Dante pentru italieni, este subiectul conferinței cu dezbatere la care sunteți aşteptați. Invitat: conferențiar Daniel Cristea-Enache, Universitatea din București, critic literar, redactor-șef adjunct la revista "România Literară". (Victor Cilincă)

Material video original la New York

„Essentials. Eminescu. Essential”, un material video original creat pe baza lecturilor unor invitați speciali – personal medical newyorkez, responsabili cu menținerea ordinii publice, șoferi de autobuz etc. – va fi difuzat în premieră vineri, 15 ianuarie 2021, pe canalele de comunicare ale ICR New York și pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei României în Statele Unite. Filmul evidențiază o intersecție inedită între poezia lui Eminescu și vocea personalului esențial newyorkez care a menținut orașul într-o relativă stare de funcționare, iar locuitorii acestuia în siguranță pe tot parcursul crizei medicale. (Anca Melinte)

Întâlnire a scriitorilor români din Roma

Un eveniment on line organizat de Cenaclul de la Roma, cenaclu online unde publică scriitori români din capitala Italiei, dar nu numai, al cărui președinte este gălățeanul Valeriu Dg Barbu. Acesta a postat pe pagina de Facebook a cenaclului invitaţia la un eveniment online care va avea loc astăzi, 15 ianuarie 2021, cu începere de la ora 21,00 (UTC+02). Evenimentul este în limba română, public şi gratuit, oricine, cu sau fără cont de Facebook, putând participa, pe platforma Zoom, AICI. (Victor Cilincă)

"Glossă“, pe străzile Parisului

Nu mai puţin de 40 de iubitori ai culturii române, care locuiesc la Paris, recită câte două versuri din poezia „Glossă” de Mihai Eminescu, plimbându-se în locuri emblematice ale Oraşului Luminilor. Sunt personalităţi româneşti ale vieţii culturale pariziene, tineri actori, muzicieni, scriitori, plasticieni, studenţi români la Paris, dar şi francezi pasionaţi de cultura română, care oferă 40 de interpretări inedite ce însumează cele 80 de versuri ale poeziei Glossă. Artistul vizual Mircea Cantor a filmat fiecare participant, iar materialul video va fi prezentat de Institutul Cultural Român Paris de Ziua Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie. Iar pe 16 ianuarie, ICR Paris va prezenta un al doilea film, în care elevii Școlii Românești din Paris răspund întrebării adresate lor de Mircea Cantor, pe un format grafic semnat de artist: „Dacă Eminescu ar fi trăit în 2021, el ar fi scris o poezie despre...“.

Filmele fac parte din cele peste 20 de proiecte culturale prin care Institutul Cultural Român celebrează Ziua Culturii Naționale. (Anca Melinte)

CITEȘTE ȘI: Eminescu, geniu ignorat la vremea lui. Cum (nu) îl vedeau unii contemporani vestiţi

Citit 2248 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.