Ioan Simion Mărculescu, culoarea Jazz-ului şi a trăirilor intense. Expoziţie la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi (FOTO și VIDEO)

Ioan Simion Mărculescu, culoarea Jazz-ului şi a trăirilor intense. Expoziţie la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Galeriile Muzeului de Artă Vizuală Galaţi găzduiesc din această săptămână Expoziţia „Ioan Simion Mărculescu - In Memoriam”. Vernisajul a avut loc chiar în ziua în care „MIS” – cum îi spuneau prietenii - ar fi împlinit 78 de ani – 12 ianuarie. Expoziţia depăşeşte însă dimensiunea strict omagială şi este, în esenţă, o celebrare a Artistului Ioan Simion Mărculescu, nemuritor prin bucuria pe care ne-o aduce de fiecare dată prezentarea lucrărilor sale.

Nu este uşor să surprinzi în „şabloanele” unei expoziţii o personalitate artistică atât de complexă precum cea a lui Ioan Simion Mărculescu, cel care a fost şi director al muzeului în perioada 1990 - 2001. Un veşnic explorator al culorii, formelor şi trăirilor intense, Ioan Simion Mărculescu ne provoacă la descoperirea unui univers artistic cu multiple dimensiuni în expresie, în care se regăsesc tuşele pop-art, dar şi cele ale cubismului, constructivismului sau artei abstracte.

Gheorghe Miron - el însuşi un artist plastic de excepţie ce s-a desăvârşit sub „bagheta” maestrului Mărculescu – reuşeşte, în calitate de curator al expoziţiei, să facă „o sinteză” a acestui univers artistic şi să selecteze pentru public unele dintre lucrările cele mai vibrante semnate „MIS” din colecţiile aflate în patrimoniul sau custodia Muzeului de Artă Vizuală Galaţi.

„Ioan Simion Mărculescu este acel pictor care îmi spunea la un moment dat: „Miroane, să nu treacă o zi fără să miroşi culorile, fără să vorbeşti cu propriile lucrări, că, dacă va trece, aceea va fi o zi pierdută! Drept pentru care – spunea el – eu, chiar şi atunci când nu mă duc să lucrez, eu tot mă duc în atelier”. Drept pentru care lucrările lui nu pot fi decât o bucurie!”, ne-a mărturisit Gheorghe Miron.

Într-adevăr, Ion Simion Mărculescu reuşeşte din tuşele de penel să ne facă să simţim ritmul de Jazz – Jimi Hendrix este acolo, lângă noi! Parcă simţim şi prezenţa lui B.B.King sau a lui Joe Henderson şi a saxofonul său fermecat! În alte ipostaze, formele geometrice „hard” rezonează cu accentele rock, iar „eternul cotidian” îl regăsim transfigurat în forme eliberate de dimensiunea materială iniţială şi realcătuit sub forma unui „puzzle” introspectiv de impresii şi sentimente.

Ioan Simion Mărculescu reuşeşte să ne uimească prin multitudinea faţetelor artistice, fie că e vorba de pictură, artă fotografică, grafică publicitară sau scenografie. De altfel, el este cel sub semnul căruia Muzeul de Artă Vizuală a luat forma pe care o cunoaştem astăzi.

„El a schimbat denumirea din Muzeu de Artă Contemporană în Muzeul de Artă Vizuală, dându-i o conotaţie mult, mult mai largă, pentru că pentru „MIS” arta însemna mult mai mult decât imaginea, însemna tot - însemna vizualul mişcării coregrafice, însemna vizualul mişcării scenice, însemna vizualul mişcării muzicale. De asta şi denumirea de Muzeu de Artă Vizuală”, ne-a spus Dan Basarab Nanu, actualul director al Muzeului de Artă Vizuală.

În luna aprilie a.c. se împlinesc 20 de ani de când Ioan Simion Mărculescu a părăsit această lume. Un artist printre îngeri.

Citit 2918 ori Ultima modificare Duminică, 17 Ianuarie 2021 14:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.