ION MANEA - 70

ION MANEA - 70
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În data de 26 ianuarie curent, cu binecunoscuta sa discreție, Ion Manea trece pragul vârstei de 70 de ani, pe care, dacă îi simte, oricum nu îi arată. Ne bucurăm alături de el și îi transmitem cele mai sincere urări de bine și de sănătate. Unul din comentatorii operei sale, criticul literar Marian Barbu, face următoarea precizare: "În plan zodiacal, ziua de 26 ianuarie are certe deschideri astrale; așa încât, întâlnirea dintre eforturile subconștientului, pentru a ajunge la lumina conștientului (a raționalului) și iluminările departelui sfârșesc în armonia cuvântului tipărit".

Absolvent al Facultății de Filosofie, secția Sociologie, de la Universitatea din București, preferă orașul Galați, unde se implică activ în viața culturală a urbei și nu numai, lucrează ca ziarist, editor, redactor în presa locală, redactor șef la ziarul "Acțiunea" și redactor șef adjunct la Editura "Porto Franco". Îi întâlnim, de asemenea, semnătura în publicații de prestigiu din țară și peste hotare: "Convorbiri literare", "Contemporanul - Ideea europeană", "Vatra veche", "Antares", "Porto Franco", "Literatura și arta" (Republica Moldova) etc. Este autor a zece volume de proză, eseuri, critică literară, poezie, cărți publicate la edituri din Galați sau din Capitală. Cărți despre care au scris nume importante din critica literară din țară. Iată și câteva titluri de volume de proză: "Laptele de la miezul nopții" (2008), "Ion Ionescu’s Story" (2013), "La girafe nu mă bag" (2014), "Călimara cu pixeli" (eseuri, 2015), "Raftul cu prieteni" (cronici literare, 2018).

Fizicește nu pare obosit, se mișcă destul de alert și discret, spiritul său este mai vioi ca niciodată, găsește cu ușurință vorbele, ideile și soluțiile cele mai potrivite. Să mai mărturisesc că are o mulțime de proiecte minunate, regretul lui cel mai mare e că nu prea are destulă răbdare să se bată cu editurile și cu mecenații care nici nu prea mai răsar, poate și datorită anumitor conjuncturi chiar culturale. Până nu demult profesioniștii bucureșteni nu prea l-au cultivat, în schimb s-a bucurat și se bucură de stima unui important nucleu al oamenilor de calitate. El e deasupra oricăror deșertăciuni, dar nu are complexe.

Cărțile lui au fost luate foarte în serios de critica literară și s-au bucurat, de-a lungul timpului, de cronici favorabile. A fost remarcat ca fiind un prozator talentat, de prima linie. Iată ce spune Marian Barbu despre cartea "Ion Ionescu’s Story": "Concluziv, spun doar atât: De acum avem și noi povestitorii noștri, alții decât cei care au fost derivați din creația sadoveniană. Din când în când, noi românii cârcotim și în istoria sobră, serioasă. Dar când literaturizăm cu scop predestinat, nu se cuvine să râdem, să ne gâlcevim? Mulțumesc Ion Manea pentru seriozitatea prozelor produse de Dumneata! Limba română folosită este la mare cinste!" (Marian Barbu, Trăind printre cărți, vol. VII; La distanță în urma lui Caragiale, pag. 201).

Onorate Ion Manea, îți urăm cu dragoste multă sănătate! Acum când împlinești 70 de ani, dar și când vei împlini o sută, ești condamnat pe baricadele culturii românești de unde nu ai voie să te retragi. Te asigurăm din nou de întreaga noastră afecțiune.

LA MULȚI ANI, ION MANEA!

Citit 2120 ori Ultima modificare Luni, 25 Ianuarie 2021 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.