CRONICĂ DE CENACLU: Un strop de Chagall

CRONICĂ DE CENACLU: Un strop de Chagall
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Radu Vartolomei ne-a citit două proze scurte, ”Amintirea” și ”Jojk cu lupi”. În prima proză, o undă de fantastic se împletește cu liricul textului, în așa fel încât finalul poveștii despre lipovenii, care, după ce ies de la biserică, din stația de autobuz, urcă cu toții la ceruri, pare ceva firesc. Autorul are capacitatea de schița iute, într-o singură frază, o întreagă lume. Proza a doua, mai scurtă, se conturează ca un țipăt al singurătății umane. Prozele lui Radu sunt mici bijuterii lirice și profund emotionante despre o lume care fie a dispărut, fie va dispărea curând, adunate sub titlul – ”Povești din Cartierul de Est”.

G. Gherbăluță – ”Primul text m-a trimis ca atmosferă, la scriitorii ruși, Șolohov și Gogol. Textul prim poate fi dezvoltat într-o nuvelă, ori un roman. Iar al doilea text este ilustrativ pentru o proza scurtă, e foarte bun și el”.

Nona Tatiana – ”Există un amestec de grijă și respect față de povestea prezentată în text. Omul, aflat între pământ și cer, omul care a "prins rădăcini " într-un timp al lui, unde credința, tradiția și măruntele sale valori din ochiul omului "nou" încă își aveau rostul și locul. Limba  "o vorbeau cu grijă ca să nu o piardă". "Jojk cu lupi" este un text scurt, de esență tare."

Iulian Mardar – ”În primul text este o evocare plină de sensibilitate, ritmul este cel potrivit, povestea în sine curge firesc, nu obosește, atmosfera e creată foarte bine. Mă nemulțumește forma textului, trebuie puse virgule, spații, eliminate repetiții și neconcordanțe verbale”.

R.A. Ilie – ”Atmosfera este creată foarte frumos. Mi-a plăcut cum este creionat conflictul dintre ortodocșii pe stil nou și pe cel vechi, precum și smerenia demnă a lipovenilor: bisericuța lor era la dreapta marii catedrale ortodoxe. Din al doilea text, foarte bun, rețin fraza finală: ”Suntem făcuți ca lupii, să tânjim după ai noștri”.

Cristina Dobreanu – ”Are talent, crează atmosferă, e poetic, dar îi lipsește o articulare mai înaltă, ceva care să ridice povestea pe o structură mai solidă. Trecerea fină de la realitate la fantastic aduce aminte într-un fel de proza lui Dimitrie Lupu”.

Octav Miclescu – ”Are imaginație, punctează bine pe spații înguste, dar nu are cultura alcătuirii textului. Textul este neîngrijit, iar din punct de vedere stilistic are multe ”locuri comune”. Descrierile sunt prea succinte. Al doilea text este mult mai bine realizat decât primul”.

Stela Iorga

Vineri, 11 iunie, va citi prozatorul Ion Avram, la ora 19,00, la sediul The House of English, de pe Strada Morilor, Nr. 179.

Citit 797 ori Ultima modificare Vineri, 11 Iunie 2021 02:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.