Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În a VII-a duminică de la Înviere, Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic.

Sărbătoarea este la ea acasă mai ales în acest an, al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei Româneşti, fiindcă subliniază importanţa lucrărilor Sinodului I Ecumenic, adunare a celor 318 Sfinţi Părinţi care au influenţat viaţa întregii lumi creştine şi nu numai.

Sinodul I Ecumenic a fost convocat de împăratul Constantin cel Mare (307-337) după  ce, în anul 313, a dat Edictul de la Milan, care în mod oficial a oprit persecuţiile împotriva creştinilor.

Sinodul I Ecumenic s-a desfăşurat în anul 325, la Niceea, unde s-au întâlnit 318 Sfinţi Părinţi care au condamnat erezia lui Arie.

Între participanţi, însuşi Sfântul Împărat Constantin, dar şi Sfinţii Părinţi care au rămas „Stâlpi” ai Bisericii Creştine.

Între personalităţile aparte s-au numărat Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Spiridon al Trimitundei (Creta), Sfântul Alexandru şi, nu în ultimul rând, Atanasie cel Mare.

Deşi tânăr la Sinodul I Ecumenic, Sfântul Atanasie cel Mare a luminat învăţătura Bisericii şi a clarificat devierile lui Arie şi a adepţilor săi de la adevărata învăţătură creştină.

Atunci au fost aprobate primele şapte articole ale Crezului sau „Simbolul de credinţă” şi dogma despre Sfânta Treime. Crezul a fost completat la al II-lea Sinod Ecumenic.

Exemplul Sfinţilor Părinţi

„Sfinţii Părinţi sunt cei care ne învaţă cum să-L cinstim pe Dumnezeu, cei care ne învaţă să înţelegem Evanghelia lui Hristos şi dreapta cinstire a Sfintei Treimi în întregul ei, reţinem din volumul Mreaja Cuvântului, semnat de Prea Sfinţitul Episcop Casian al Dunării de Jos”.

„Sfinţii Părinţi sunt o realitate vie, întruchiparea pământească a duhului părintesc al Sfintei Treimi…”.

„Sunt, aşadar, împlinitori ai făgăduinţelor de la Botez şi de la toate celelalte daruri ale Sfântului Duh, primite prin Sfintele Taine, în Biserică…”.

„Sunt autentice modele de urmat, medici ai trupului şi ai sufletului omenesc, deopotrivă”.

Mâine, dar şi în fieca zi a anului şi a vieţii noastre, Sfânta noastră Biserică îi cinsteşte cu recunoştinţă pe Sfinţii Părinţi care ne-au lăsat cele mai frumoase reguli de viaţă creştină, cele mai adevărate adevăruri de credinţă.

Citit 415 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.